Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Det råder typ krigsberedskap
2018-07-05 15:37:05

Det råder typ krigsberedskap i sommar då allt foder tycks vara tingat eller redan har fodrats ut till djur där betet har tagit slut. Det är en mardröm att stå utan foder. Det har hänt mig i värsta sena vintern med mycket snö som hinder för framkomlighet, inte roligt alls. Nu händer det igen men på grund av torkan. Det är force majeure , naturfenomen som sätter mycket på sin kant . Det är så väl inkomster till lantbruket  som  överlevnad för djuren. Det påminner en om att de andra gångerna då allt flyter på, tar man allt för givet. Vi är vana att leverans ska ske bara jag har pengar till det. Det kommer att bli en del samtal men jag vill gärna hjälpa en vän som är strandsatt och kanske även få några  extra balar till mig själv.  Force majeure  är en juridisk term som innebär att det finns omständigheter som kan frigöra en avtalspart från ett avtal. Därför kan muntliga, skriftliga kontrakt brytas till sin egen fördel om fodret behövs för egen räkning. Det är det som har hänt min vän som har 9 hästar!


Finns det någon där ute runt Sjöbo, Skurup måntro, som kan tänka sig att ta hösilage på ytor som annars inte brukar användas? Det kan röra sig mindre ytor som kan göra skillnad, ni vet många bäckar små ....Det kommer i så fall att bli många vardagshjältar som jag kan omnämna här på bloggen .  Hör av er till pasoperuano@havberg.se.


Om annan gemenskap ska nämnas så blir jag glad då jag gick in på Facebook för att kolla meddelande.  Jag är inte så flitig besökare att det blir dagligen men efter deras nya grepp om att plocka upp gamla bilder som har lagts ut av en själv för ett tag sedan och som vävs in i ett större sammanhang och vips så finns där en liten video med just dina hästar och minnen. Förträffligt ! Denna nya upplevelse gör så  chanserna ökar att jag besöker sidan oftare.  Deras budskap gillar jag också, "Det är sådant som vi gör för varandra som gör gemenskapen större"


"tack för att du är en del av det"  " Gemenskap finns överallt , den kan bara se olika ut i olika delar av världen "  slut citat.


Fina minnesvärda, kloka ord , min nya upptäckt ,nytt Facebook upplägg .


Förövrigt rullar allt på , de fem hästarna som är kvar rids regelbundet och idag är det premiär för hingst och hingst utridning. Det är Gaucho.E.K och hans avkomma Graciano SCL som ska ridas ut tillsammans. Vi har tidigare provat Graciano med mamma Lilly och Italia. Idag blir blir det far och son .


Här rids de två hingstarna ut 


och här kommer de tillbaka.


Therese på Graciano hennes favorit och Martina på sin favorit Gaucho.Däremellan har allt varit lugnt . De har töltat bredvid varandra och inga hingstfasoner med sparkande framben strykna öron eller bitförsök.  Det är viktigt att prova nytt här i livet och inte ha förutfattade meningar.  


Stall och hus underhåll i form av målningsjobb har gjorts , bra väder för det då det blir skugga. Hagarna har rensats från denna giftiga ört, fann ett examplar i Graciano och Heljars hage .Jag rekommenderar andra att titta över för de brukar ju inte komma förrän på sensommaren, jag fann detta exemplar för några dagar sedan. Dagens förbättringstips kolla hagarna efter stånds och dra upp. Stånds har flika blad och  blommorna sitter i ihop.


 Therese mixtur av olika aromatiska substanser har gett effekt. Det går att rida in i skogen nu utan att bli uppäten. Hästarna smörjs in ordentligt och så har de fransar i tränset för att skydda huvud och ögon.


Italia och Therese som red häst nummer två och Heljar med Ida då de kom tillbaka. Här med fransar på tränset och dessutom har Italia benskydd eftersom flugor har angripet hennes ben , fy för dessa insekter. 


 


 

Dagens hjälte
2018-06-28 19:47:15

Om morgonen möts jag oftast av det fin stämda ljudet av göken. Det är något andligt över just det lätet , som naturens egna kyrkklockor . Svalorna har ju sitt fina kvitter och andra fåglar hörs också då natten blir till en ny dag. Skogsduvan  då jag går morgon promenaden med hundarna. Det är skönast även för dom att röra på sig innan det blir för varmt. Huset behåller svalkan ganska bra om man ser till att stänga dörrarna .  Idag har hovslagare Patrik varit och skott om Italia och Lilly. Lilly har varit snubblig och har blivit utredd för det . Nu har jag provat ett tackla problemet på ett annat sätt genom hjälp av en viss miss Li. På hennes "recept" finns eggskor och tips om större framskor och  proffesionell choise skyddatt supporta bakbenen med .  Allt har gjorts som önskats och det går faktiskt bra med skrittrundorna och kortare töltpassen.  Lilly är en ganska tung häst om man jämför med Italia som är mer den slimmade sport typen av tölt häst. Liknande behandlingar ges till PRE hästar som är vanligare i Sverige och påminner om paso peruano eftersom de härstammar  från de spanska hästarna på 1500- talet. Så mitt förbättringstips är att våga prova andra vägar till alternativ behandlingar för att nå förbättring.


  


Därefter har Therese och jag ridit i värsta värmen för att testa de nya egg bar skorna. Jag har fått lära mig skillnaden mellan ringskor och egg bar skor. Eggbar är att föredra , kostar 300 kronor stycket men det måste till för att kunna utvärdera.


Häromdagen då jag var på ICA i Skurup och handlade , möttes jag av denna trevliga syn från parkeringen, min nya upptäckt . Det blev också lite roligt med reklamskylten om "its your passion".... Det är en god vän intill Svaneholm slott som ibland tar ut sina hästar på annorlunda ridturer. Kompisen var inne och handlade glass under tiden som Maj-Britt väntade på parkeringen. 


Andra trevliga hästinslag kan vara flickorna Lantz som kommer med sin nordsvensk häst som drar vagnen. De passerar alldeles utan för gårdsplanen och jag kan bara inte låta bli att tänka på Emil i Lönneberga filmerna. Jag har självt upplevt dom som barn och så även våra barn. 


Ja , vem är då dagens hjälte ? Jo, inte mindre än vår yngsta son Erik. Det var som i söndags då nya svalebarn kläckts i Gauchos box och de såg nästan lite dåliga ut med sina gapande, flämtande små munnar , frånvaro av kvitter och föräldrar. Därefter har jag hört och sett att de har trots allt utvecklats vidare. Ikväll då jag tog in Gaucho i sin box sitter ett ruffsigt litet svalebarn på kutterspånet i boxen. Jag hämtar Erik snabbt , förser honom med handskar och ikea pallen , tar snabbt  ut Gaucho innan han trampar ihjäl ungen och vips så har tragedin förhoppningsvis fått ett lyckligt slut då ungen är tillbaka i boet. TACK Erik ! Teamwork !


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,