Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Inte bara en gård utan en livstil
2018-08-19 12:11:01

Så här på semestern sista dag så känner jag mig riktigt nöjd. Trots att  jag stigit upp tidigt för att undkomma värmen så har det blivit mycket gjort här hemma.


 Bland annat har mitt kursverksamhets rum blivit klart. Det är bara elektrikern som ska sätta pricken över i:et i form av en mindre kristallkrona i föreläsningsrummet.  Det finns önskemål om att rummet ska så lite som möjligt liknas vid ett kontor. Signerade tavlor som Bukowski inte ville ta sig an, har hängts upp. Samtlig tavlor var signerade och kanske trenderna vad konstsamlare vill ha ändras, vem vet? Två av 8 tavlor som vi fann vid stor rensningen ligger ute på Bukowskis auktion nu.Denna tavla hänger nu i Conquistagårds kursrum.


Stallet har gjorts rent från dam och spindelnät , eftersom det  bidrar till brand utveckling och för hästar och människor skull också !  Varje dag då jag lägger ut hö till Heljar och Gracianos skogshage , känner jag skogens storhet i form av skogens egen katedral. Träden är mäktiga som pelarna i katedralerna.  Historieintresserade som Johan och jag är, har vi sett en hel del katedraler med kraftiga pelare och högt i taket .Hästarna har bra med skugga under trädkronorna men tyvärr inget bete inunder. Den här sommaren har det varit skönt för dom att gå och ta skydd från solen. För det mesta är de vid och strax omkring lösdriften. Det har gått ett tag sedan jag var inne i skogen och igår hade Graciano tappat sin flughuva så jag gick in för att finna den .Då ser jag vad som inte ska hända på "säker hästgård" , ett träd har ramlat över staketet och det har lagts sig ner. Tur att de har sitt favorit ställe där jag lägger ut höet vid lösdriften. Ett skutt över så hade de varit på rymmen.... Jag fick engagera Johan och sonen för att hjälpa till att slå i stolparna och rikta brädan igen. Slutet gott , allting gott ! Tur att jag upptäckte det . Min nya rutin är att varje vecka,  helst två gånger, gå hela staket rundan och kolla om någon gren har lagts över tråden eller om någon stolpe håller på att ge vika. Detta är mitt förbättringsförslag till mig själv.På tal om träd har vi även fått hjälp med att fälla några träd i hagarna. Hästarna har ju ringbarkat en del som nu kommer till nytta inför höstens och vinterns  mysfaktor vid braskaminen. Vår gamla eldstad är utdömd så i september kommer det att installeras en ny, modernare. Det hör till en gård med egen skog att ha en braskamin .En gammal lärk som har funnits vid huset sedan vi köpte 1993, har nu dött i sommar. Trädet togs bort av vår vän Nisse som i torsdags. Han nämnde att trädet har varit döende länge eftersom den slår ut sina grenar långt ut för att på så vis kunna "fortplanta sig" med ett nytt skott intill. Får se om jag finner något skott omkring den "gamle".


Slutligen , det här med  att köpa gård. Det gjorde en affärsman från Malmö av våra bekanta här i närheten. Lite konstigt att han köpte en stor gård med massor med mark till. Även häststall, ridbana  och lösdrift men inga hästar skulle vara där. Han tänkte komma ut på helgerna... och vila upp sig från stadens stress. Gården är nu återigen till salu, då han förstod att man kan inte bara köpa en gård utan att inse att det är en ny liv stil som det för med sig. Det är inget som sköter sig självt att bo på en gård. Har man dessutom djur så är det att stiga upp på morgonen och hålla sig hemma också . Det ansvar man har tagit på sig medför vissa begränsningar på livet, så är det bara. Min nya upptäckt , att inse då man köper en gård, att det även innebär en ny livstil.   


 


 


 

Vad händer en måndag ?
2018-08-13 11:07:11

En ny dag och ett nytt slags väder. Det är länge sedan man hörde ihållande  regn och jag fick faktiskt gå upp på ovanvåningens toalett för att förvissa mig om att det inte var den kranen som stod och rann . Det har hänt tidigare att "någon" inte har stängt kranen ordentligt och det hade runnit ut vatten i många timmar. Onödigt.


Var händer på gården en regning morgon ? Jo, nu har jag har plockat fram min" nya" stövlar inhandlade på Erikshjälpen för 75 kronor. Det är ordentliga stövlar med förstärkt sula och stålhätta. Det ska bli intressant och se livslängden, hur pass bra de står emot gödseln.  Då jag provade stövlarna på hund promenaden i morse, insåg jag att det är inga stövlar man går milen med. De är lite tyngre och klumpigare men att hoppa i för stallsysslorna blir det utmärkt. Så från flip flop är det nu stövlar med stålhätta.


Jag har sett nedfallna ekollon av stonas hage och har som nu på morgonen räfsat bort dom. Mina nya upptäckt. De är ju giftiga och inte nog med det ,hästarna är trots detta begivna på dom, äter dom gärna en efter en. Visst är ekollon också vackra, påminner om oliver.


Jag stödfodrar gamla Ghia och unghästen Imperia morgon och kväll med hösilage uppe på betet. De kommer i rask takt mot grinden då de hör den gamla V70 komma. Jag började med att lägga hö redan i slutet av juli . Det blir tvunget att lägga fyra högar, för som vanligt vallas gamla Ghia runt av den unga .Detta är fjolårets bild. Skillnaden i år är färgen på gräset och att Imperia är mycket större


I förra veckan kunde jag förmedla en ny paso peruano häst till Gunilla , en kund som redan har ett paso peruanosto, vår Brittanica SCL . Hon behövde nytt sällskap till henne. Därmed kommer Skåne få ytterligare en peruansk pasohäst. Hon är bara 1 år men Gunilla har trots att hon är i min ålder , själv ridit in Brittanica. Gunilla tar nu lektioner för en tysk gångarttränare och får mycket beröm för hästen.  Hon vill som jag, gärna blåsa nytt liv i vår gångartshästförening , se www.gangartshastar.com.En sådan liten godning, kommer till Gunilla och Brittanica SCL i slutet av augusti.


Vill rekommendera att gå in på hemsidan www.gangartshastar.com och läsa om de olika töltande hästarna. Kanske någon blir intresserad att få veta mer och även bli medlem. Detta gör att föreningen stärks ytterligare.  


Igår morse då jag skulle skicka iväg ett sms vilken tid vi skulle rida till en av medryttarna, Andersen, fick jag upp en annan svensk Andersson från kontakt listan.  Det är ytterligare en kund som köpte vår paso peruano hingst Tulio för ett antal år sedan. Jag upptäckte misstaget och skrev på nytt till henne. Det hela mynnade ut i en liten konversation . Jag fick då lära mig något nytt och det ska man ju göra varje dag !


Jo, anledningen till att sällskapet till Tulio, en minishettis, hade kommit under tråden i hagen, var att då det är var torrt i marken överförs inte elen fullt ut. Man ska då vattna intill jordspettet för att på så vis få bättre styrka på elen. Dagens förbättringstips


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,