Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Titel Alla har vi varit nybörjare.
2014-12-02 15:01:17

Alla har vi varit nybörjare


 


Ja, det var ju lite nybörjar tur med första bildfria bloggen ,sedan försvann det mesta av texten då bilder skulle läggas till.  Problemet är analyserat och livet som bloggare går vidare. Lennart har fixat en manual som jag ska följa . Lära sig något nytt varje dag är bra!


 Kommer att tänka på för många år sedan då jag var småbarnsförälder och min första häst Ghia skulle betäckas. Först fick jag och min medföljande granne alltid planera  noga, då jag var usel på att backa. Det var väl inte riktigt så illa att jag valde hingst efter storlek på gårdsplan att snurra runt på, men jag ville gärna veta på förhand hur svårt det var att komma till med hästtransporten. Nå, väl Ghia kom till sin tänkta hingst och jag var så påtagligt trött i huvudet av all planering och körning att jag informerade hingsthållaren om att Ghia var försäkrad, var  tetanus(stelkram)vaccinerad och ja, även fått sin poliospruta………


En annan gång med samma granne, kom det sig att vi pratade så mycket om allt mellan himmel och jord att jag missade en avfart mot Öresundbron  och kom mot Köpenhamn centrum. Inte roligt att inte veta var jag skulle  ta vägen då gatorna blev allt mer stadsgator. Det kördes och kördes och tills sist kom skyltar om Europa väg mot Malmö, puh. Tur var, att jag redan hade lämnat  av stona ,så det var tom transport hem, annars hade det kanske blivit oro av alla inbromsningar och starter vid trafikljus och snabba filbyten.


Nu i efterhand då jag tänker på det,  så är det lite roligt att minnas.

köpa valp - köpa föl
2014-11-25 15:55:19

Vad är det som skiljer mellan att köpa en valp som du följer, fostrar och lär saker


eller att köpa ett föl ?


Hundvalpar behöver också fostras liksom fölet. Felaktiga metoder kan bli lika illa för valp som föl.


Vad är det som skiljer mellan att köpa en valp som du följer, fostrar och lär saker
eller att köpa ett föl ?
Hundvalpar behöver också fostras liksom fölet. Felaktiga metoder kan bli lika illa för valp som föl.Jag tror att man underskattar valpens fostran och överskattar svårighetsgraden av fölets träning.
En annan anledning är säkert att man får vänta 3 år innan hästen kan ridas, bekvämare att köpa ett "färdigt paket”, men så mycket man går miste om då.
Markträningen är en bra utgångspunkt innan själva inridningen kan påbörjas. Det är mycket vi tränar våra unghästar just som en förberedelse om vad allt betyder. Monty Roberts grimman ger ett lagom tryck vid nos och nacke, vid tömkörning börjar de förstå att vrida höger och vänster med försiktiga korrigeringar. Likaså igångsättning och att göra halt. Längre fram kan en väl passande sadel läggas på . Miljöträningen är också ett ypperligt sätt att se den unga hästen reaktionsmönster. Om något verkar läskigt, har jag lärt av min instruktör, att avdramatisera genom att hoppa vid hästen , kasta bollar , ha flaggor , musik osv. Inte genom att undvika och överbeskydda från yttre miljö påverkan. Små korta lektioner 10-15 minuter, så hästen kan smälta allt nytt. Detta medför tillit som är bra då du väl sitter på hästryggen. Träningen kan göras tillsammans med andra unghäst ägare, som en liten kurs eller bara var varandra till hjälp, att vara två är bra.
Hur ska vi då få fler att välja att köpa svenska föl/unghästar? Jag tänker att unghästträningskurser eller varför inte unghästtävlingar är ett sätt att få fler att ta del av kunskap och på så sätt våga köpa och forma sin egen unga häst.
En annan fördel att köpa svenskt, kanske till och med närproducerat, är att se föräldrarna och deras exteriör, ridegenskaper, tävlingsmeriter. Om något inte skulle bli som man hade tänkt är det lättare att ångra köp, enligt svensk lagstiftning.
Så kära vänner, ni som kanske vill men tvekar... ta kontakt med någon uppfödare för studiebesök, se hur deras unghästar hanteras och utbildas. För min del är det inga problem att ta mot paso peruano intresserade . Att visa våra unghästar är ett rent nöje, tack vare min medhjälpande son, har arbetet gått bra och säkert till. Roligt om andra vill kommentera vad som är orsaken till att många väljer att köpa sin häst från utlandet!


 


 


 


 


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,