Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Som ett inre skavsår som inte får läka
2018-09-24 11:40:23

Conquistagård har haft första "grön rehab "träffen och allt gick bra. Det är under projekt  SPIRA som Skurups kommun vill göra en satsning med hjälp av mina hästar. Jag inser att det finns mycket att göra med alla de människor som går under populära termen "psykisk ohälsa" i varierande grad.  Min nya upptäckt är det är ett stort antal, övervägande är kvinnor.  Det ska bli roligt att själv få hjälpa och låta hästarna bli vårdhästar till dessa arma människor som tillfälligt har förlorat fotfäste och behöver få läka sina skavsår. Så uttrycker sig stressforskaren , överläkaren i psykiatri Alexander Perski , att stressen , utbrändheten är som ett inre skavsår som inte får lov att läka.


  Det är så mycket som 84% kvinnor som drabbas av utbrändhet enligt Alexanders forskning . Han menar att sambandet mellan arbetsgivare i vård skola och omsorg medför en konflikt för den arbetstagande att var tillräcklig, utföra ett bra jobb , som leder till utmattning.


Första träffen var det  vita paso peruano hästen Lilly som var i fokus. Jag berättade bland annat om hennes reklamuppdrag mitt inne i en studio i Lund. Trots svårigheter med att det var en byggarbetsplats så blev allt bra utan photoshop.



Ghia och Imperia har sina dagar på betet men det börjar bli kallt och jag planerar ta hem dom i slutet på veckan. Jag åker upp varje morgon och kväll med kraftfoder och hö, väntar de 20 minuterna innan Ghia har ätit upp. Imorse var jag där redan klockan 06.06. Det var mörkt och det kändes som jag var den första som vaknat i  Havberg, denna regniga måndagsmorgon . Klokt nog stod de båda och tog skydd under ett träd. Då jag stod uppe på höjden i hagen och väntade, kom en blixt och en knall men sedan upphörde regnet, solen stegupp, och allt blev så där höst fint igen .


Det är inte bara äpplen och tomater som skördas nu , även Martinas lilla mini chili planta bär på färdig chili nu.



Något som håller på att hända i skogen här i Havberg är det att Länsstyrelsen åter igen har börjat skövla barrträd.  Nu är det lärk som inte passar in i skogen . Ett beslut har tagits att återskapa en "surskog med bara lövträd" Av den anledningen förströr de enligt min mening skogen för att komma åt en del lärkträd. Fortfarande ligger ris och bråte kvar sedan förra avverkningen . De skog som fanns börjar mer och mer  likna ett slagfält. Min man har skrivit till Länsstyrelsen och ansvarig verkar vilja ha ett möte med honom. Men den hemska monstermaskinen är inne i skogen och härjar.....Jag hör den ända hit på gården så snart är det verkställt ändå. Jag kan förstå kommersiell avverkning men att göra om en vacker skog för att man har en vision om urskog  i natur reservatet, är för mig inte förståligt. De vill öka allmänhetens tillgänglighet, men som skogen se ut nu är det sämre än någonsin med allt bråte som ligger kvar för framkomligheten .  Vi som bor här omkring har bidragit med att trampa upp små stiger både för promenad med eller utan och hund och till häst.  Allt var bra fram tills skrivbords beslutet.



Här bidrar jag till att små platnor (ek och kastanj, ska få bli till nya ståtliga träd upp på höjden på Kalles mark. Kalle är den person som jag hyr "betet på höjden" av . Här finns Havbergs finaste utsikt


Tillbaka till andningen och nuet. Mitt förbättringsförlag just nu .....andas tre djupa andetag och tänk på ridguidens blogg ska bli färdig !



Ystad sandskog i somras med fokus på mindfulness som är behjälplig i vardagen.

Besök hos Lendelundens islandshästar
2018-09-13 10:56:05

Hösten gör sig redo och jag har inget problem med det. Jag tycker om när det är svalt och det känns friskt på kinderna. Ljuset blir också skarpare på något vis på hösten , himlen upplevs mer blå. De starka färgerna ska få en att uppleva en ny härlig årstid. Dags att plantera ut ljung i krukorna. När det andra börjar vissna lyser dessa plantor upp med den härliga rödlila färgen.



De andra färgklickarna är att mina rosor blommar tacksamt långt på hösten Den här senaste rosplantan planterade jag i somras och har noga vattnat den för att den skulle överleva torkan. Jag köpte den delvis för att se om den någonsin kommer att blomma lika rikt som på namnlappen som följde med växten. Se själva . Så här långt har det kommit 3 blommor och det är ju alltid något. Den har en härlig färg .



 Jag tycker att gården ska ramas in med rosor och andra färgstarka växter. Nu när jag och gården ska leva upp till "grön rehabilitering, ska platsen vara en rogivande oas, vacker syn för ögat, äng, skog hästarna förstås. Härliga ljud för örat från svalor, tranor, gäss,  frustande eller gnäggande hästar . Lukten av grönt gräs, ros i blom eller varför inte häst. Smak av det som ges från trädgårdsland, äng, eller skog i from av solmogna tomater , smultron eller kantareller (dock inte i år). Conquistagård ska göra skillnad för den som kommer hit


Här är några av de yngre besökarna på säsongens sista öppet hus. Hästflickorna Ida och Freja som kramar om vår ena hingst Gaucho E.K.



Jag stödfodrar gamla Ghia och den lilla Imperia får ju också lite. Ghia får mindre helhavre och mer av kraffts Senior pellets , lämplig för äldre hästar, därtill hackad lucern. Det ser riktigt gott ut och hon äter med god aptit. Detta skulle stå med som min nya upptäckt förra bloggen, men uteblev tyvärr.


Slutligen , jag och medryttare Sidsel och Therese gjorde ett trevligt besök på Lendelundens islandshästar utanför Dalby, Torna hällestad som igår.  De har en avkomma efter Gaucho E.K AE fölet Hivaldi. De andra 64 hästar de har är islandshästar! Det är inte lite det ! Men de har stora hagar, köpte gården för att det var bra med mark till hästarna. Deras turridning erbjuder långa turer på små fina stigar i ett närmast oändligt  hedlanskap , kuperat med skog.  Kan varmt rekommendera det.


Vi blev visade runt av en ung kille Oskar, en av de anställda på anläggningen. Tillhörande mark är av så stora ytor att vi fick ta bilen till Hivaldis hingstbete,  Gauchos AE hingstföl född 2016. Härligt att se hur han sprang med sin flock, inget utanförskap där inte. Gott om utrymme och möjlighet till fortsatt bete.  Visst finns Gauchos och halvbroderns Gracianos likhet i honom .



Fina Hivaldi


 



De är nöjda med honom , snäll och lugn trots att han är hingst.



Efter ett tags fotograferande tröttnade unghingstarna och drog iväg på de stora vidderna.


Därefter ett besök i Lendelundens naturprodukter butik i Dalby ( mitt emot Dalby Gästgiveri). Fick möjligheten med en pratstund med Elisabeth och hennes man Finn . De har många bollar i luften . En stor fabrik i Småland som tillreder och förpackar alla deras i natirvårdsprodukter men även  hästvårds produkter.De erbjuder många olika slags kurser både att utvecklas som ryttare men även som människa. Därtill de 65 hästarna på gården, där det även finns till saluhästar.  Vilken organisations förmåga, många trådar att hålla i ! Nu ska de utöka butiken med möjlighet till konferens...Ja vilken energi är det från hästarna eller att de lever sin dröm. Jag kom hem med min burk med mjukgörande fot och handsalva, en favorit från Lendelundens naturprodukter. Så mitt förbättringsförslag , gör besök hos varandra om det passar. Det finns alltid något som man blir inspirerad av vare sig det är en praktisk detalj eller utbyte i en dialog. Tack Elisabeth , Finn och Oskar för besöket och att ni tar hand om Hivaldi så bra.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,