Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej ! Kort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Äntligen hemma igen
2018-10-08 14:02:28

Det har börjat bli kallt om nätterna och regnskurar och blåst tar hårt mot min gamla 27 åring som har tappat i hull trots stöd fodring sedan augusti. Vi tog hem  den gamle Ghia och den unga Imperia 30/9 Säsongen har varit lång och allt har ett slut. Det känns skönt att Ghia nu får stå och äta ostört och ta den tid hon behöver . 


 


 Ghia och jag med Therse och Imperia dags för hemfärd.Vi lämnar den fina utsikten. Havberg kallar jag för minialperna!
En liten bit ner i backen.Oj, granngården hugger ved...det var konstigt.Hemma på gården igen.Hej Mamma, Italia !Jo,visst känner de igen varandra mor och dotter. Det märks i hagen också . Står gärna nära varandra och "putsar".


En dag förra veckan stod den gamle Ghia och tuggade konstigt och med en gång tänkte jag ,inte nu igen.... Hon har ju haft en pinne som fastnat mellan kindtänderna som togs bort av veterinär till en kostnad av nästan 4000kr (en söndag förstås) . Denna gång ska jag själv kolla om jag kan få ut föremålet innan det sätter sig. Hur dum får man bli , det blev ett alltför snabbt beslut. Tänkte att jag bara skulle känna på utsidan av tandraden , jo där fanns bark men kunde inte känna någon pinne. Då rör Ghia käken i sidled,  de kan ju göra sådant.... och vips så biter hon mig i fingret. Det dunkade rejält och  det blev ett djupt hack. Tur i oturen , hon hade ju kunnat bitit av hela fingertoppen . ... Visst lär man sig av misstagen . Aldrig mer in med fingrarna  i munnen .  Mina nya uppäckt.


Grön rehabilitering med SPIRA gruppen på torsdagar rullar på.  Malin, ridansvarig kommer ut med ungefär 3 tjejer varje gång och det verkar vara populärt. Det som är svårt är de olika nivåerna på ridkunskap.  Vi får se hur vi löser det.  Jag ska snart på mötet med de andra i Spira projekt gruppen .


Avslutningsvis har vi en kort stund med ett nytt blad om tips hur hälsan och självförtroende kan stärkas. Det är syftet med projektet att snabbare komma tillbaka till egen försörjning eller ny utbildning . Isolering gör ingen glad, varken för arbetsgivare , anhöriga eller framför allt för den drabbade.  Nu har konferensrummet fått pricken över i:et i form av en liten kristallkrona.Välkomna till Conquistagård där hälsan ska spira.  Conquista betyder ju erövra. Alltså få tillbaka hälsan och balans i livet igen. Det löser vi!  Mitt förbättringsförslag , gör om förrådet till något extra, skönt att få bort de "onödiga "prylar man samlar på.

Som ett inre skavsår som inte får läka
2018-09-24 11:40:23

Conquistagård har haft första "grön rehab "träffen och allt gick bra. Det är under projekt  SPIRA som Skurups kommun vill göra en satsning med hjälp av mina hästar. Jag inser att det finns mycket att göra med alla de människor som går under populära termen "psykisk ohälsa" i varierande grad.  Min nya upptäckt är det är ett stort antal, övervägande är kvinnor.  Det ska bli roligt att själv få hjälpa och låta hästarna bli vårdhästar till dessa arma människor som tillfälligt har förlorat fotfäste och behöver få läka sina skavsår. Så uttrycker sig stressforskaren , överläkaren i psykiatri Alexander Perski , att stressen , utbrändheten är som ett inre skavsår som inte får lov att läka.


  Det är så mycket som 84% kvinnor som drabbas av utbrändhet enligt Alexanders forskning . Han menar att sambandet mellan arbetsgivare i vård skola och omsorg medför en konflikt för den arbetstagande att var tillräcklig, utföra ett bra jobb , som leder till utmattning.


Första träffen var det  vita paso peruano hästen Lilly som var i fokus. Jag berättade bland annat om hennes reklamuppdrag mitt inne i en studio i Lund. Trots svårigheter med att det var en byggarbetsplats så blev allt bra utan photoshop.Ghia och Imperia har sina dagar på betet men det börjar bli kallt och jag planerar ta hem dom i slutet på veckan. Jag åker upp varje morgon och kväll med kraftfoder och hö, väntar de 20 minuterna innan Ghia har ätit upp. Imorse var jag där redan klockan 06.06. Det var mörkt och det kändes som jag var den första som vaknat i  Havberg, denna regniga måndagsmorgon . Klokt nog stod de båda och tog skydd under ett träd. Då jag stod uppe på höjden i hagen och väntade, kom en blixt och en knall men sedan upphörde regnet, solen stegupp, och allt blev så där höst fint igen .


Det är inte bara äpplen och tomater som skördas nu , även Martinas lilla mini chili planta bär på färdig chili nu.Något som håller på att hända i skogen här i Havberg är det att Länsstyrelsen åter igen har börjat skövla barrträd.  Nu är det lärk som inte passar in i skogen . Ett beslut har tagits att återskapa en "surskog med bara lövträd" Av den anledningen förströr de enligt min mening skogen för att komma åt en del lärkträd. Fortfarande ligger ris och bråte kvar sedan förra avverkningen . De skog som fanns börjar mer och mer  likna ett slagfält. Min man har skrivit till Länsstyrelsen och ansvarig verkar vilja ha ett möte med honom. Men den hemska monstermaskinen är inne i skogen och härjar.....Jag hör den ända hit på gården så snart är det verkställt ändå. Jag kan förstå kommersiell avverkning men att göra om en vacker skog för att man har en vision om urskog  i natur reservatet, är för mig inte förståligt. De vill öka allmänhetens tillgänglighet, men som skogen se ut nu är det sämre än någonsin med allt bråte som ligger kvar för framkomligheten .  Vi som bor här omkring har bidragit med att trampa upp små stiger både för promenad med eller utan och hund och till häst.  Allt var bra fram tills skrivbords beslutet.Här bidrar jag till att små platnor (ek och kastanj, ska få bli till nya ståtliga träd upp på höjden på Kalles mark. Kalle är den person som jag hyr "betet på höjden" av . Här finns Havbergs finaste utsikt


Tillbaka till andningen och nuet. Mitt förbättringsförlag just nu .....andas tre djupa andetag och tänk på ridguidens blogg ska bli färdig !Ystad sandskog i somras med fokus på mindfulness som är behjälplig i vardagen.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,