Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej ! Kort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Vilket uppvaknande igår morse!
2017-06-22 14:32:51

Vilket uppvaknande det blev igår morse!


Då jag gett morgon hö till de fyra hästar som står hemma ,åker jag min lilla inspektionsrunda  till de hästar som är på bete . Det är ingen lång sträcka ca 300 meter till första betet och 500 meter till nästa med det är uppförsbacke hela vägen så för att få det att gå smidigt så tar jag bilen. Det är även av den anledningen att jag tar med vatten upp till översta betet.  Jag har ju nämnt att Havberg ligger i "minialperna". Det är just "söder om landsvägen " som Skåne är platt.


Jag känner mig lite som en djurparks skötare i mina gröna shorts och gröna gummistövlar. Daggen har fortfarande inte torkat upp då jag kollar hästarna klockan 06.00. Det rör sig om islandshästens eksemtäcke sitter rätt och är helt, att hans flughuva täcker öronen , att Graciaos flug huva sitter på,  och vattnet så klart . Vattnet ska vara fräscht. Gamla Ghia och unga Imperia , det skiljer 25 år, ligger oftast intill varandra och i den hagen måste jag fylla på medvatten från dunkar.  


Då jag som igår bytte vattnet hos Heljar och Graciano såg jag blåklint . De var fina lite förädlade, som spritt sig från husets trädgård ut en bit i hagen  där jag arrenderar betet. Det slog mig att det midsommarveckan och varför inte plocka några blåklint under tiden karet fylls på. Det var då det smällde till. Jag lutar mig nämligen ner och fokuserar på blomman, nästan som om det vore en fridlyst sort som tar revansch,  då jag kommer mot undre eltråden mot pannan och får en riktigt stöt genom huvudet så att tjonga till. Lika förvånad över vad som hände lika dum kände jag mig.Resten av dagen på mitt andra jobb, tyckte jag att jag hade mycket energi den dagen. Kanske det blev en påfyllnad,  laddning av hjärnkapaciteten ?  Det blev så mycket energi med en gång av händelsen, att jag även fick lust att rädda en litet grodebarn från kalla källar trappan då jag stängde av vattnet. Jag brukar inte tycka om att ta i grodor, men denna lilla varelse lyftes bort, upp mot husets rabatt in under en  ormbunke. 


Söta islandshäst stoet Elsa bryr sig inte om Gauchos små gnäggningar eller visar något brunsttecken då vi testar honom framför hennes boxdörr. Hon har nu varit hos oss i 16 dagar. I samråd med ägaren har vi beslutat att se att allt är ok med äggstockar , livmoder  och om det är någon ägglossning i antågande. Min veterinär Eva Fahlbrink kommer ut för att göra gynekologisk undersökning med hjälp av ultraljud idag.  Vi kan bara hoppas att det är något ägg på gång och att Elsa trots att hon är lite äldre (19 år) kommer att bli dräktig. Det blir en utmaning, men det vi kan påverka det får vi göra !


Jag har nu även ridit ut själv med Italia och det känns bra. Hon är en framåt häst men inte het, känns trygg. Inget gnäggande efter kompisen så det är ju bra. 


Vi hoppas Evas ultraljuds apparat ger oss lite mer information hur vi planerar för Elsa.


 Nedan är det redan ett foster, någon av våra egna stons foster sedan tidigare


Senaste tillägget efter Evas besök är att Elsa har en normal livmoder och äggstockar . Ägg finns på väg att släppa.  Hon har fått en hormonspruta för att sätta igång brunsten. Bör bli om ca 2-3 dagar.


Varje gång någon häst får den där hormonsprutan lider man lite med hästen. De bli så svettiga att det droppar svett av dom. Elsa stod inne svalt 1 timme efter sprutan innan hon släpptes ut igen. Nu är det bara att vänta....  på Elsa  och midsommar. Just nu luktar det gott från  fläderblommorna som växer häromkring . Öppet fönster nattetid gör att man märker av det ända in i sovrummet.  Önskar er alla en bra midsommar !


 


 

Det är ett år sedan ...
2017-06-15 17:49:58

Efter att alla morgonrutiner med hästarna var gjorda ,tog jag som jag brukar ut hundarna på en morgon runda för att därefter sätta på förmiddags kaffe.  Mycket med rutiner!


Jag var tillbaka strax före 08.30 och fyllde på vatten och kaffe och så är min Mocca master snabb så det rinner snabbt igenom. Precis då  kaffet det var klart stängdes kaffet av. Så brukar den inte göra ,först efter 15 minuter, då slog det mig att det var inplanerat strömavbrott mellan 08.00 och 12.00 idag . Vilken tur jag hade  att få efterlängtat förmiddags kaffe !  Tanken om hur bra vi har det och vad vi alltid tar för givet är påtalande och visst skäms jag över sådan ilands bekymmer. Andra får gå långt för att hämta lite vatten som inte alltid är tjänligt och så oroar jag mig över att det var bra nära att jag blev utan kaffe  i 4 timmar!  USCH...


Stoet som kom i tisdags visar sig vara en rar liten varelse, en islandshäst på 19 år. Ägaren har efter flera års funderande nu kommit till beslut att göra ett försök att få henne dräktig. Där får vi en utmaning  men vi ska göra vårt bästa . Just nu tycker hon mer om att beta än att uppskatta Gauchos gnäggningar. Hästen heter  Elsa  och är lätt att hantera. Hon gick ute i hagen första natten bredvid Gaucho I natt har de dock stått på box för att torka upp och ligga torrt.


Det har kommit mycket regn och det är just vad jag önskat för idag efter mitt viktiga kaffe, tog jag och krattade i hagen, ja, kratta rimmar på skratta.  Det är bara jag , amatörbonden som ska så in vall som man gjorde för mycket länge sedan . Jag har hunnit 2/3 av hagen och det känns i armarna och så värst djupt ner kommer jag inte. Hoppas nu inte alla fröna bara blåser iväg. Vinden gör ju att marken snabbt torkar upp trots att det var så blött imorse. Till helgen tar jag nya tag för att så in den sista biten. Hoppas på nytt regn då. Tänk vad önskningar kan vara skiftande. Det var  "hemmadagen" förra veckan.


 Sedan dess har medryttare Susanne och jag har ridit ut med  Lilly och Italia.  "Nya" sadeln ligger bra på Italia , även i uppförs och nedförsbackar . Vi gjorde premiär rundan förbi utsläppta kor och det gick bra med Lilly som har lite ko skräck. Det som gör det lite extra otäckt är att det är en smal väg med låg daggtråd som knappt syns för det höga gräset på båda sidor om vägen. Om korna står alldeles intill daggtråden och hästen börjar tveka och backar så kan det bli in i taggtråden. Då är det stor risk för ben och inte minst senskador!  Det är ungefär  ett  år sedan medryttare Sanne skadade sitt knä mycket allvarligt i en koskräck  upplevelse. Ny släppta ung kvigor , rätt många, kom springande i full fart mot staketet  och Lilly blev skraj och den andra ryttaren hoppade av och blev illa trampad/ sprakad över knät. Hon är fortfarande inte helt återställd. Jättetråkigt!  Men som jag nämnt innan ska jag inte vara den oroliga ryttaren och tänka på allt som kan hända. Bara rida i nuet och vara en god ledare för hästen att lita på. 


Det känns härligt att rida italia igen, hon har ett sådant lätt steg och är så mjuk i munnen att hon stannar vid minsta upphöjning av handen. Lika  mycket "surtant" i hagen som styr och ställer, lika trevlig är hon att rida.


Fina Elsa islandshäst stoet från Lerum har fortfarande inte fattat tycke för Gaucho . Eftersom det är så mycket mygg och att de biter Gaucho i skapet och på pungenfortsätter jag att ta in dom över natten.  Det är bara att vänta och se. En gammal regel från  gamla hästkännare, är att hästen ska ha fällt all vinterpäls innan de kommer i brunst. Elsa har fortfarande vinterpäls som ska släppa. Jag borstar henne lite varje dag så snart är den borta.


Idag när det är ny "hemmadag", är det stora hovslagare dagen . Gaucho har  blivit varmskodd av Håkan på förmiddagen och  vid 13.00 kom Patrik och varmskodde Heljar och Lilly. Det blev bra att ta hem Heljar och Graciano från betet och byta eksemtäcke och huva på honom. Borsta och  tvätta samt smörja in eksem sår, just vid nacken där täcket och huvan fått en glipa.


Jag har skrivit under min redovisning på det kontor där jag lämnar in . Jag har fått rådet av dom att försöka sälja vuxna hästar om det nu inte går att få bra betalt för fölen. Så nu är alla hästar till salu till rätt pris och till rätt ägare. Det är knappt jag vågar skriva det , men som företagare får jag inte samla på mig hästar utan kunna erbjuda  kunder vad som efterfrågas. Men de krav för reglering som jag har är tillräckliga för att det inte ska bli "tok affärer". Kunderna får visa sitt intresse och jag bestämmer prislappen och hemmet.


.


  Här är en ca ett år gammal bild då hästarna tränades till Falsterbo horse show 2016. Från vänster Sanne före hon skadade sitt knä på Bella Chika mitten anna på Lilly och höger Alexandra på Gaucho.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,