Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej ! Kort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Perus konsul på besök !
2017-08-03 10:59:01

Det är härligt med semester från det andra jobbet.  Inte behöva passa tider utan göra precis som man vill... Det är högtryckstvätt som gäller box efter box och visst känns det i armarna , men det är även träning och ger muskler. Inget behov av gymmet dessa dagar.  De tidiga morgonpassen består och anledningen är för att de stora hästflugorna kommer då dagen gryr och då blir det svårt att  tvätta Gracianos sår och lägga nytt bandage ensam. Det finns även ett lugn på morgonen innan Havbergsborna startat upp dagen. I morse då jag fyllde på nytt vatten i Graciano och Heljars hage, så kan man undra  vad gör jag med den tiden? De 5-6 minuterna ?   Någon yngre skulle säkert förvissat sig om Facebooks senaste inlägg och meddelande.  Jag stod kvar och blickade ut mot hagen för att beskåda 7 dovhjortar, några av dom slickande på hästarnas saltsten. En  av de sju var svart eller åtminstone mörk. Det var en ny erfarenhet har jag inte sett tidigare , bara vita.


Heljars täcke och nya huva gör honom gott ! Det är bara just under huvan strax ovan mungipan som jag får smörja med Zinkpasta .  Ghia min 26 åring ,har fått en hel den bulor efter insekts /myggbett på kroppen och jag har som idag lagt på ett insektstäcke. Lilla  Imperia är som hon är. Då jag borstar av gamla Ghia ,ska hon komma in under armen för att tala om för mig att inte glömma bort henne!


I lördags den 22/7 fick Gaucho sitt första föl 2017, det är ett paso peruanoföl som är ett "beställningsföl " efter Elena en paso från Belgien. Stofölet kommer att åka upp till sin ägare  norrut efter avskiljning framöver. Det som var uppseendeväckande var att Gaucho har aldrig fått ett sådan färg på något föl tidigare . Stofölet var vit med beiga fläckar, en skäck alltså. Elnena själv är Palomino och Gaucho är ju mörkbrun. Så kan det bli med nedärvning av färg. Jag önskar det lilla fölet och ägaren lycka till !


Härnäst är det islandshäst stoet SVEA som väntar på att föla. Hon har fått ett fint stoföl 2016 och nu är det alltså dags igen !


Imorgon kommer  duktiga Åsa Strandberg Johansson, min equiterapht eller som jag benämner det kiropraktiker. Hon ska gå igenom Lilly. Lilly fick en bäcken förskjutning då Graciano kom till världen och därför får hon årlig kontroll av Åsa.  


I väntan på att Morgansto ska sättas i brunst, kommer det ett islandshäst sto som på fredag för betäckning.  Bättre sent än aldrig . Av någon anledning blir det så varje år. Folk funderar länge och kommer kanske med hästen då de själva har semester.


I söndags hade vi "fint besök" av Perus konsul med sällskap. De var så tacksamma att komma och se hästarna och gissa vilka som var favoriterna. Jo,visst Gaucho och Graciano , våra hingstar, de har något speciellt som berör de som träffar dom . Konsulns dotter, Maria kommer att komma ut för att rida våra hästar. Vanligtvis rider hon dressyr men känner sig nyfiken på den peruanska pason. Tänka sig en peruan på peruanska hästarna. Det känns rätt ! Konsuln var mycket trevlig , parant kvinna och ödmjuk, frågade vad hon kunde göra för mig? Vi kom överens om en önskan.


Slutligen har kära Elsa åkt hem. Hon blev hämtad i värsta åskoväder i söndag . Hon är nu hemma hos sin kompis Molly. Jag kommer att sakna henne men borta bra men hemma bäst.


 


 


 

Du ska inte tro att det bli sommar....
2017-08-03 10:57:32

...ifall ingen hjälper till.  Ja, så är det . Någon annan kanske föredrar låten" sommaren är kort det mesta regnande bort".  Jag själv håller på den första låten och fyller på med sommarupplevelser.  Svåger Anders från Stockholm kom ner och hälsade på.Han tog med sig fint väder i fredags och då var det givet att grillen iordningställdes för god mat att ätas ute. Efterätten fick dock ätas inne och gissa vad för sommartecken det var? Jo, Britatårta med hallon, mums. En annan dag fick jag för mig att känna midsommarkänslan igen. Köpte matjefiléer och gräddfil och plockade ut de minsta potatisarna och kokade. Till det kokta ägghalvor och  klippte salladslök eftersom jag glömde köpa gräslök. Kall tjeckisk öl och vips var det midsommar igen.


Små utfärder runt omkring ens hemort går också bra för att känna sig som lite semesterturist. Då gör det inte så mycket om det kommer en skur, bara köra vidare till nästa ställe där solen skiner. Det är så vädret är just nu efter regn kommer sol och gräsmattan klipps var tredje dag . Bra även att gräset på betet kommer på nytt.


Högtryckstvätta boxväggar är ett annat signum för sommar. Det är då det måste göras. Just för att de flesta hästar är på bete och inte behöver sin box men för att det ska torka upp efter allt vatten. Jag är nu klar med alla sju boxarna. Känns riktigt bra och vilken skillnad det blir.


Igår var  duktiga Åsa, min hästkiropraktiker här och gick genom Lilly. Hon har precis blivit klar med utplacering av 12 valpar till nya hem . Jag har nu förstått att om vill man få det att gå runt  ska det inte vara föl utan valpar och inte vilka valpar som helst utan  labradodil , alltså korsning labrador och pudel. De är så eftertraktade att de förbeställs och då jag frågade vad hon får per valp så är det att man häpnar... 24.000kr. Det är ju även den korta tiden, 8 veckor man behöver ha dom som är guld värt för att undgå kostnader även om det säkert är intensiva veckor.


Jag inser nu att 25.000 för ett" beställningsföl "som åker till sin nya ägare efter avskiljning, är alltför billigt !


Jag har fått två temaord i huvudet som jag tänker ha som en röd tråd framöver. det ena är Förbättringsförslag och det andra nya upptäckter.


Ett förbättringsförslag som jag fick av Åsa är att om man någon gång hästen får ett sår på ett ställe som inte kan lindas, till exempel  under magen, har hon hört att det fungerar med kompress med textil lim för att få det att fästa och skydda såret. Jag har själv tagit del av information om textil lims produkten och det innehåller inga lösningsmedel och det finns inga varningssymboler. Det återstår bara att se om det fungerar.


 


Nya upptäckter ska också berika livet och denna upptäckt jag senast gjort var då jag handlade igår. Bruna paprikor i grönsaksdisken. De såg ut som förstorade mörka bigarråer mot det varma bruna i färgskalan . Det var så häpnadsväckande att jag har köpt hem och tagit bild med mobilen för att visa er, men så får jag inte till det med att skicka över bilden från mobil till e-postadress.  Här kommer jag att återkomma när jag har gjort en "ny upptäckt" hur detta ska fungera.....Jag får visa vår katt Nisse istället. Han får illustera sommarkänsla med sommarblommor, rabarber och förstås lite ogräs.


   

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,