Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Carolines blogg
Carolines blogg
Papper, papper, miniräknare och tillstånd...
2014-11-20 09:45:51

Ja då hade vi ju hittat något vi kunde ha en chans att ha råd med!


 


Efter lite offertförfrågan och samtal med leverantör blev det dags att kontakta banken.


Tips här: Var förberedd! Skriv ned alla utgifter och kostnader som det innebär , presentera att ni tänkt på alla eventualliteter.


Men viktigast är ändå att ni presenterar nyttan och vilka intäckter som ni förväntar er av projektet.


Att komma och be om ett lån för att man inte vill rida utomhus i kylan duger inte.


Skriv snygga listor och beräkningar, visa bilder , få ned planerna på papper var noga med att visa att ni tänkt på saken noga.


Det gjorde jag och vår kontakt på banken var imponerad han hade aldrig sett någon som varit så förberedd, ett besök på gården där vi visade våra planer på plats gjorde nog sitt till också, så vi fick vårt lån!


Hurra det skulle bli av!!


Så vi promenerade ned till grannen och pratade med henne, vad skulle hon tycka om att ha en stor plåthall som granne?


Som väntat var det inga problem hon tyckte det var roligt att det var någon som höll stället levande och att vi "ungdomar" (snart 40 men ändå) arbetade med gården och att markerna är brukade och öppna. 


Det ska tilläggas att vi bor mitt ute i skogen med bara en granne ( den andra gården som är nära oss här äger vi också och där hyr mina föräldrar så den räknar jag inte) nästa granne bor 1,5 ikm bort och sedan är det 4km till närmsta ställe, så det är inte stadsplanerat område direkt :)


Det är ju en jordbruksfastighet och jag vet ju att vi får bygga till korna och jordbruket utan bygglov bara det är ok med grannen så förutsatte det samma med ett ridhus så klart det är ju om något en ekonomibyggnad.


Men tji fick jag! Hur välplanerad jag än var för vår del hade jag missat en viktig detalj!


Ringde till kommunen bara för säkerhets skull egentligen, jag är alltid väldigt noga med alla tillstånd och djurskydd och sådant då jag tar emot andras djur.


Då visade det sig att vi visst behövde bygglov! För hästar och hästverksamhet ingår inte i ett lantbruk!


Ifrågasatte det då vi även har kor på gården men icke..bara att tugga i sig och gå vidare.


Här var det nära att hela projektet gick omkull, hade det inte varit så att hallen redan var beställd och vi gått ut hårt med artt det skulle byggas ett ridhus så hade vi nog snubblat på målsnöret här.


Var helt knäckt, satt och tittade på kommunens tariffer för bygglovs kostnader och såg tusenlapparna rulla iväg... det kommer aldrig gå var min tanke... budgeten var tight redan.


Efter mkt papper och ritningar fram och åter, visade det sig att det ändå "bara" skuller röra sig om ca 20 000kr då vi ju bor så avlägset och ingen toalett eller pentry eller platta skulle gjutas men det var ändå pengar vi inte räknat med i budgeten.


Så tips igen, kolla detta med kommunen först! Och ska det byggas fikarum, toa, läktare mm så kommer det bli mkt dyrare.


Hästverksamhet är inte gällande under samma regler som ett vanligt jordbruk (hade vi valt att bygga maskinhall eller kostall behövs inget bygglov nämligen om vi så gör tre hallar på rad!)


Bygglov krävs också om man väljer att bygga om en befintlig hall till ridhus! Tänk på det för det kan bli dryga böter det räknas nämligen som svartbygge annars.


Det är mycket som man tydligen bara ska veta kom jag fram till!


Nästa bakslag då...handläggningstid och tre veckors grannhörande (trots att vi redan visste att det var ok) mitt i semestern dessutom!


Så det extra ritningar vi behövde för bygglovet gick inte att få fram föränn efter semestern...och man får inte börja bygga innan bygglovet är klart!


Nu har vi en egen traktorgrävare och tänker göra allt arbete själva med grund och gjutning så som tur var stod inte ett byggargäng och väntade på att omplaneras men problemet är ju att maken inte kan flytta sin semester hur som helst.Det villl säga att semestern då vi tänkt gräva och gjuta sarg och förbereda så allt var klart för hallen som skulle levereras i augusti, ja då blev inget gjort..två månaders försening som nu gör att vi nu i helgen och nästa står och gjuter med risk för minusgrader.


Nu var väl det inte så att vi bara satt på stranden och väntade på bygglov hela sommaren, lite grävning fick vi börja med, vi har ju höskörd, hästar som ska tränas , koclinic att deltaga i och så måste man ju njuta lite av den svenska sommaren men oerhört frustrerande ändå att inte kunna börja jobba som det var tänkt.Så råd till alla i byggartankar kolla med kommun och länstyrelser och ordna med alla tillstånd först.


Räkna med att ni alltid överskriver budgeten.


Att allt som ska vara på plats när bygget startar är levererat så det finns chans att planera bygget.


Ska ni göra alltig själva....planera,  planera, planera och tag reda på allt innan förutsätt inget och tag inget för givet.Det är klart det är skillnad om man har en budget som tillåter att man ringer en firma och ber dem sätta upp ett ridhus då hanmar byggansvarig, ansvar för ritningar och konstruktionsäkerhet och byggmöten hos firman men gör man det själv var beredd på att det kommer.


Nästa inlägg blir spännande för då kommer hallen!


Och det var mer spännande än jag någonsin kunde föreställa mig...

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,