Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Carolines blogg
Carolines blogg
Ridhus, varför behöver vi ett och hur ska det gå till?
2014-11-20 09:46:16

 


Vi bygger ridhus!


Vi viftar med trollspöet och vips så står det där! Eller funkar det inte så ??


Ååå det är väl varje hästägares eller (hästgårdsägares kanske) dröm att ha ett eget ridhus!


Men hur kom vi fram till att det var dags nu? Ja hade lottovinsten dimpt ned är väl tvekan inte så stor men ska man ta risken med att låna för denna investering?


Här är resonemagnet som ledde fram till beslutet.


Jag behöver väl knappast dra för er hästägare hur det är med vinter och träning men om någon behöver en liten påminnelse så kommer det här.


Hur många gånger har man inte stått där på en ridbana som är stelfrusen och hård som bucklig cement , i blåst och snö stressande för att hinna rida innan det blir mörkt och där någonstans dog träningsmotivationen den dagen..och plötsligt har halva vintern gått utan ett vettigt träningspass!Jag minns en kurs i akademisk ridkonst som jag bokade in i april, intresset var stort och tio ryttare och massa fotfolk var bokade för en helg. En dyr instruktör var bokad och alla har fixat barnvakt och hyrt släp och kommit från både långa och korta avstånd för att deltaga och betalat dyra pengar för sin tid med instruktören och ja i april kan vi ju vara på ridbanan i vårsolen och med fågelkvitter..det var visionen.. tji fick jag!


Det snöade horisontalt och vinteroverallen fick komma på igen, då fick man kompensera med extra god varm mat, mycket varmt te och kaffe och extra teori inne i huset men inte riktigt vad man tänkt sig.


Eller som när vi fick sju hästar att rida in en vinter, det blir väl spännande att öva galoppfattning på en unghäst på frusen ridbana, därmed är inte sagt att det inte är möjligt för på ett eller annat sätt får man det att fungera. Och detta upprepar sig genom åren... av någon anledning så vill inte vädret vara med när väl den där efterlängtade kursen går av stapeln, nu  senast var det en John Moore clinic i ösregn, nu blev det bra ändå men det  man önskar sig då  mest av allt i hela världen  - är ett ridhus!


För oss har det varit en dröm länge, men hur man än räknar så är det svårt att få det ekonomiskt befogat att göra denna investering jämfört med att hyra en timme i ett ridhus lasta hästen och åka och träna någonstans. 


Det ska tilläggas att närmsta ridhus är 3mil bort så det är  just här en vit fläck på kartan när det gäller just denna facilitet. Så rida över till grannens ridhus är liksom inte ett alternativ här.


För oss blev det mer aktuellt när vi började träna tornerspel , jättekul!! Å vad taggade vi var! Vi åkte varannan fredag 9 mil (18mil  t & r ) och tränade två timmar och det fungerade ju bra ända till det började bli vinter. Plötsligt gick det ju inte att träna på allt det där hemma och bara att hålla hästen i någorlunda form för att orka med träning varannan fredag på en stelfrusen halt ridbana, blev liksom ohållbart.För att inte tala om att köra fyratimmar med bil och släp i vinterväglag och mörker det blev liksom alldels för mycket med två gårdar, 16st  inhysta hästar att sköta och en läderverkstad med massor av beställningar innan jul, vi fick ge upp, vilket var såå tråkigt!


Dessutom väcktes tanken att när vi nu ändå var fyra ekipage från trakten som åkte så hade det varit lättare att flytta på tränaren än alla ekipage...om bara vi hade ett ridhus...


När dessutom både jag och maken och mina båda döttrar delar hästintresset så kan man snart räkna ut att frustrationen i familjen bara blev större och större.


När man bara skogsmullar ut i skogen (vilket ju också är fantastiskt mysigt) är det ju helt ok om inte hästen är i topptrim och då spelar det väl kanske inte så stor roll om det blir skritt i två veckor men nu hade vi fått blodad tand på annat!Det är väl ingen nyhet för dem som tävlar och tränar aktivt att det är svårt att hålla i gång under vinter utan någonstans att träna och nu såg vi behovet i området med andra ögon. Sedan när vi nu satsar på att ordna clinics och kurser och vill kunna ta emot träningshästar själva.


Målet är även att kunna använda våra kor i kursverksamhet där man lär sig använda hästen som verktyg i kohantering som ju blir mer och mer aktuellt i Sverige i och med att lösdriftshållning ökar. Då kanske även våra kor skulle kunna bli mer lönsamma.


Det finns ju även så mkt annat ett ridhus kan användas till och kan man då hyra ut det för att få ihop till en del av ränte och lånekostnader ja då börjar det se ut som om det faktiskt finns en möjlighet.


Förutom att hyra ut till privata ryttare finns ju möjlighet att hyra ut till olika hästkurser, viktigt är nog att inte låsa sig till en gren utan ha ett öppet sinne för alla ridgrenar och grenar inom häst, ridning ,körning, frihets dressyr att ta in duktiga intressanta tränare från alla kategorier för kurser. Hundträning och hundkurser, loppis och små marknader, tränings lokal för beach volley, jogging runt spåret , yoga och meditation kan man ordna ett enkelt sätt att fixa ett flyttbart golv har man plötsligt en festlokal för många..det gäller att vara kreativ och ha glimten i ögat, humor och inställningen att allt går om man vill.


En annan viktig del i beslutet är att om vi nu mot förmodan inte vill använda det som ridhus så har vi en jättefin lösdrit till våra djur, mångsidighet är nyckeln!Jag satt med massor av offerter... räknade och jämförde hur jag än gjorde fick jag ingen lösning( komplett med grund ,hall och uppförande) att gå under 750 000 kr och då var det minimum de flesta ligger på 1,5 mille helt oöverkomligt för  vår blygsamma ekonomi.


Rent privat fanns det inte på kartan då behöver man ha en väldigt bra lön om det ska vara ekonomiskt befogat, men nu är det ju ett företag i växande.,


Letade efter landsbygdsstöd, eu stöd, investeringsstöd, kvinnligt företagande , ja - you name it men just nu finns inga pengar till sånt i vår region... nähä då är det väl kört tänkte jag.


Så kom en oväntad öppning!


Vi hade beställt ett vinskydd av rundbåge modell för att kunna dela upp hästarna i fler hagar för att få mindre grupper.


När vi satt och letade på deras hemsida hittade vi plötsligt vår hall till ett ganska ok pris, inte fullstort men 16x42 meter räcker för att hålla oss igång under vintern. Vi började räkna, kontaktade banken och så var bollen i rullning...

Maskiner och leveranser..många hästkrafter!
2014-11-20 09:46:05

Hallen levereras!


Så var det dags för leverans! 


Hallen kom direkt från Danmark, beställd via leverantören.


Vi skulle bli uppringda två dagar innan för att ha en maskin att lasta av allt med här hemma.


Och det kan man tänka på, att har man inte en maskin så fixa så det finns.


Hyr eller låna och det räcker inte med en vanlig liten frontlastare på traktorn fick jag erfara.


Det är tunga grejor, så en rejäl lastmaskin eller liknande är det bästa.


Nåväl det kom inget telefonsamtal...en morgon när jag precis skulle gå morgon rundan med hundarna stod det en liten gubbe på gårdsplanen, pratade danska och jag förstod ingenting först.


När det sedan gick upp för mig att det stod en stor trailer nere på vägen med ett ridhus på kom en lätt panik.


Det var inte direkt planerat.. maken var på jobbet , barnen hade fortfarande sommarlov och var inne och väntade på att få lite frukost, jag var inte klar med djuren och framför allt pallgafflarna vi skulle låna till grävlastaren fanns inte hemma.Bara att bita i.. att få upp lastbilen( som inte är gjord för små grusvägar mitt i skogen direkt) var ett äventyr i sig.


Snabbt fick jag koppla bort slåtterkrossen från traktorn, byta från balgrip till pallgafflar, barnen fick titta på film....och till råga på allt var chauffören stressad och skulle vara på omlastning  20 mil bort om någon timme.


Som tur var kom en av tjejerna som har sina hästar i stallet just då och tog sonika och sköt upp sin ridtid för att passa mina barn, vilken räddning! Man vill ju inte ha barnen runt maskiner och tunga grejor som ska lyftas av.


Nu var det ju dock inga små saker och vår traktor knäade under vikterna.Jag är ingen drillad maskinförare, nog för att man gått på naturbruksgymnasium och jobbat på lantbruk och gårdar så en traktor är ju inte främmande men jag är utbildad djurskötare, inte maskin förare.


Avlastning av långa , tunga saker från en lastbil som man inte ska mosa är inget jag gjort förut.


Inte mkt att välja på, bara hålla tungan rätt i munnen och köra.


Trångt på gårdsplanen var det ,knepigt och trixigt.


Vid ett lyft av en pall med plåtar ,lyfte hela bakändan på traktorn och jag stod på ett framhjul och balanserade...


Nu kan man säga att adrenalinnivån var i topp och pulsen hög! Som tur var redde det ut sig utan att välta men det var på håret!Nästa pall orkade inte traktorn lyfta alls och då insåg jag att något måste göras.


Chauffören som var stressad ville att jag skulle försöka fortsätta men vår lilla traktor pallade inte.


Ringde ett snabbt samtal till en kille som driver en gård en mil bort som tur var kunde han komma med sin stora traktor och hjälpa till omgående (fantastiskt med folk som ställer upp på kort varsel!!)


Det var i tyngsta laget även för den maskinen men vi fick av allt tillslut.


 Klockan tre på eftermiddagen fick jag äntligen äta frukost och pusta ut och chauffören fick lättad lämna småvägarna i Tiveden..


Nu var ju detta bara början på leveranser.


Då det ju är så att jag arbetar hemma så blev det jag som fick i uppgift att ta emot och lasta av alla leveranser, skalblock, cementsäckar (250kilos) dräneringslangar, armeringsjärn... lastbil på lastbil med tunga otympliga laster in på våra småvägar , omlastningar och logistiska planeringar.


.


Man kan väl säga att mina maskinförarkunskaper liksom har ökat de senaste månaderna, jag som gärna håller mig till en hästkraft (på fyra ben ) i taget. Men tar man inte tag i utmaningarna lär man sig heller inget.
Allt material på plats!


 


Då ska det "bara" grävas undan matjord, och vägas in en jämn yta för bärlager och gjutas en sarg som ridhuset skall fästas i.Och detta går ju på en helg... nä knappast!  Det är aldrig så jämnt som det ser ut från början när lasermätaren kommer fram. Tre heldagars grävning med traktorgrävaren senare hade vi en någorlunda plan yta.Nu på med markduk och bärlager som också det ska vägas in till en plan yta.Så när detta är färdigt skall det gävas ut för att gjuta grunden som skalblocken skall stå på och här är det ännu mer mäta och noga att det blir i våg och dessutom  skall allt mätas in så (sättas ut) så att inte hela hallen blir skev sedan.


Detta tar tid , räkna med att all mätning och riktning tar dubbelt så lång tid som planerat, men slarva inte för när det väl är gjutet då blir det svårt att ändra. Så för att ge lite tips:


Ha en kraftig maskin för avlastning. Och någon på vardagar dagstid som kan lasta av.


Räkna med att stora lastbilar ska kunna ta sig till platsen (vi fick göra en väg till byggplatsen).


Tag hjälp med att sätta ut så vinklar och mått blir exakt rätt, använd lasermätare.


Räkna med att grävning och mätning tar tid.


Kontakta någon som kan det här med gjutning och kontrollera flera alternativ.


Det är många lastbilar med grus och bärlager, det tar hårt på marken runt om bygget och kan behöva stärkas upp.


Nästa inlägg skriver jag mer om gjutningen .. men nu är bygget igång!

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,