Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Carolines blogg
Carolines blogg
Nya inackorderingar, lagning av täcken,läderarbeten och hästskötsel på hästpensionatet kombinerat med bygga ridhus är just nu vardagen på CM Ranch!
2014-11-20 09:51:52

Nya inackorderingar, lagning av täcken, läderarbeten, utfodring och hästskötsel på hästpensionatet och bygga ,bygga bygga...det är just nu vardagen på CM Ranch!


En grå november, man minns knappt hur det ser ut när solen tittar fram.


 Vi är tacksamma för det milda vädret då vi behöver plusgrader för gjutningen men det är inte utan att man längtar efter ljus, lite snö och solsken - hade gjort underverk för humöret.


Att ha ett sådant här projekt i november då det är så få dagsljustimmar är inte att rekommendera!


 Det är dis, regn och lera överallt, vi har tur som har så kuperade och stora hagar så marken håller sig bättre men vid lösdrifter och thermobarerna blir det oundvikligen lera.


För att inte tala om runt bygget där vi kör med stora maskiner.Vi tittade på många alternativ gällande grunden för hallen och ett tag var vi helt inne på att göra en plintgrund för att hålla kostnaderna nere.


Men efter rådgivning av kunniga människor runt om blev ändå valet en skalblocksmur  ( skalblock är ihåliga betong block som fylls med cement och armering och bildar en solid mur.Att vi valde detta beror till stor del på att vi vill ha alternativ till användning av hallen och kunna använda den som lösdriftshall också. Nu blir det 60 cm mur (ovan mark) och sedan sarg av trä på det. det gör det säkert att ta in djur där lösa och det håller för både maskiner , hästar och kor.


Att lägga en grund för skalblocken är viktigt för det sätter hela murens lutning och riktning ,vi vägde av denna med lasermätare, först bärlager med grus , sedan stenmjöl som packas med vibro padda och alltihop ska vara i våg och rätt höjd.


Detta tar enormt med tid , vi lade nog ner tre dagar bara för att få det rätt (sedan fick vi lägga en dag extra då det regnade sönder sista natten) men att vara noga här lönar sig länge fram.


Sedan sätts skalblocken ut enligt konstens alla regler.


Här fick man gymma rätt hårt och både rygg och lår fick jobba, har upptäck nya muskler på armarna också så gymkort behöver man inte investera i.


Vi fick tipset att köpa en betongblandare och sätta på traktorn istället för att beställa en betongbil med färdig betong. För oss lönar det sig då vi ju har en bra traktor själva samt  två gårdar och gjutprojekt alltid kommer och går i en häst och lantbruksverksamhet.Denna blandaren har betalat av sig själv bara på detta bygget .


Vi köpte cement i 250kg säckar och blandade med ca 800kg gjut grus och vatten till rätt konsistens per sats. Sedan hälls betongen i skalblocksmuren och så jobbar man sig runt hela grunden. Gissar att vi körde ca 40 st.  vändor med traktorblandaren.Vi fyllde 36 st hål med gjutrör så att plats för rörbågarna ska finnas . I dessa hål lyfts sedan bågarna ned.


Även om vi inte gjuter en hel platta går det åt mycket...mycket mer än vad man kan tro, räkna på att det alltid går åt mer än grundplanen.Nu när vi är klara med gjutningen skall bågarna resas, och detta är ett äventyr i sig!Det tar vi mer om nästa vecka då hallen förhoppningsvis är rest.


Nu ska jag ta hand om alla hästarna en rutin som tar stor del av min dag.Att bara fodra , vattna och visitera  14 hästar tar sin lilla tid. Det är viktigt att alla mår bra och trivs för hur mycket bygg jobb det än finns, så går djuren alltid i första hand hos oss..tja kanske näst efter barnen då.


 


 

Presentation
2014-11-20 09:51:40

Då var det dags att ge sig ut i okänd terräng och blogga lite, det ska bli spännande! Så man får väl börja i rätt ände med en liten presentation.


Vem är Caroline Almfelt och vad pysslar hon med?Jag är en hästtok på 38 år som driver ett hästpensionat, läderverkstad, tränar hästar och jobbar på våra två små gårdar på heltid med våra hästar och hereford kor. Jag är mor till två döttrar på 6 och 10 och är lycklig nog att dela deras hästintresse vilket är fantastiskt roligt!


Jag delar inte mitt liv med barnens far utan är lyckligt omgift med min själsfrände Magnus och tillsammans delar vi drömmen om ett liv på landet med hästar, kor, hundar, jakt och livet på våra gårdar, vi bodde själva på varsin gård när vi träffades och nu har vi slagit i hop våra verksamheter till en - CM Ranch!


Jaha då är det western som gäller då?


Nja..namnet kan antyda det men det syftar egentligen på att vi har våra djur på lösdrift =ranch drift (fast med vindskydd och eller ligghall att gå in i vid behov)och så lät det ju lite mer kul än Caroline och Magnus jordbruk, sedan har vi många fler delar i verksamheten än ett traditionellt jordbruk hästar , kor , läderverkstad , jakt - ja allt som ett ranchliv kan innefatta så då blev det ett klockrent namn tyckte vi.


Så nu till hästar..


Det har så länge jag kan minnas varit min stora passion, mina föräldrar som inte alls delade intresset ställde upp och skjutsade till ridskola i många år innan den efterlängtade första egna hästen inköptes av egna ihopsparade pengar, jag var 11 år och hästen 19 .En erfaren D-ponny valack som var en riktig läromästare och på den vägen är det! Sedan dess har det alltid funnits hästar i mitt liv och alltid några egna.Mitt första jobb var att köra remmalag på Visingsö, tre sommrar sysslade jag med det och gick samtidigt naturbruksgymnasie med inriktning djurskötsel.


När jag tog studenten flyttade jag till gården jag bor på nu och startade hästföretag , jag körde häst och vagn på sommaren, körde häst i skogen på vintern och hade turridning med nordsvenska hästar, 12 egna nordisar blev det.


Sedan dess har ju livet förändrats med barn och familj men ändå är jag kvar här på gården med mina hästar .Numera har företaget en annan inriktning mer om det kan man läsa på www.cmranch.se


Min inrikting i hästvärlden har gått från skogsmulle till akademisk ridkonst i 6 år till att nu sedan 4 år tillbaka rida regelbundet för John Moore.


När jag gifte mig med Magnus gick bröllopsresan till USA på en 30 dagars hästträningsutbildning, att ha en make som delar intresset och tänket med våra djur är guld! Vi coachar varandra och bollar ideer och tankar.


Jag gillar den röda tråden att jobba med ledarskap och förståelse från marken och sedan ta med det upp på hästryggen i ridningen.


Ledarskap behöver hästen, inte tvång och det är ju min kompanjon, vi har ett jobb och vi jobbar tillsammans mot målet fast jag är chefen och min häst får komma med förslag dock har jag alltid sista ordet.


Att ha en häst som är lätt och säker att hantera är a och o, för vad gör det för nytta att ha en häst som presterar på topp på tävlingsbanan om den inte kan stå still när jag sitter upp eller tar timmar att lasta och springer över folk i daglig hantering? Ju bredare stabilare grund desto högre kan man komma, det kommer ta lite längre tid, visst -men det är väl en hållbar, trygg och glad häst man vill ha i många år framöver?


Jag vill kunna använda min häst till allt, skogsturer, tävling, gårdsarbete med korna, min optimala dröm är att jaga älg med löshund till häst där kombineras många intressen till en knutpnukt, nåja vi får väl se hur det blir med det men en allsidig trygg häst med mkt power när det behövs vill jag ha och det har jag nu i min quarter valack Magic som är 8 år, vi kommer ge oss ut på många äventyr framöver! Vad ska jag blogga om då?


Jo just nu håller en dröm på att gå i uppfyllelse! Vi bygger ridhus! Som jag längtat efter denna dag....men nu är det ju inte så enkelt att det bara poppar upp ur marken av sig själv, särskilt inte med en begränsad budget, och inget är ju riktigt lika enkelt i verkligheten som i min hjärna.


Så detta äventyr tänkte jag berätta lite om för det är säkert många som vill ha lite tips om man går i byggartankar.


Sedan händer det ju spännde saker här på gården hela tiden att driva ett hästpensionat, innackorderings stall och läderverkstad bjuder på många möten och intressanta insikter. 


Så jag hoppas att ni finner mycket nöje i att följa med i livet på CM Ranch!

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,