Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Carolines blogg
Carolines blogg
God fortsättning! Ett nytt spännande år på CM Ranch!
2015-01-22 08:32:01

God fortsättning! Ett nytt spännande år på CM Ranch!


Oj vad tiden går och jag har inte gjort ett inlägg på väldigt länge, ber om ursäkt för detta!


Med ridhuset är det en ständig kamp mot vädret och en tilltagande frustration, den vecka under makens julledighet som vi öron märkt för plåtläggning blåste bort och stormarna har avlöst varandra!


När man ska upp med en 4 meters plåt på 8 meters höjd behöver det inte vara mycket vind förrän det blir farligt, sedan är det ju så att så fort det kommer upp plåtar så blir det ett stort vindfång, och man behöver liksom ha tid att få upp hela sektioner på en gång, så de inte blåser ned igen..


Nu får vi jobba på helger när min man jobbar heltid på annat ställe och jag inte fixar att sätta plåt själv direkt.


 


 


 


Vi hade några vindstilla dagar men med -18 grader så är det lite kärvt.Jag och dottern provade känslan inne i hallen och man kan väl lugnt säga att längtan efter möjligheten att träna på bra underlag är stor just nu!Vi har haft några härliga vinterridturer i snö men det byttes snart mot is och ridbanan liknade mest en hockeyrink!


Nåja den som väntar på något gott ...så att säga!
Men positivt med snön är att hagarna är torra och fina och våra pensionatshästar trivs i snön!


Sedan finns även tid för arbeten i läderverkstaden!


Byggandet tar ju mycket tid från mitt arbete i vanliga fall och nu behöver man inte arbeta dubbelt utan hinner med på ett annat sätt.


Byte av remmar till sadelgjorden och nedersta sömmen i kåpan är en av de vanligast lagningarna jag gör och med dessa relativt enkla åtgärder lever sadeln ytterligare många härligar ridturer och träningspass. Jag syr ju även paddar och tillbehör, har även provat på att sy mig en egen Ullsadel. Att prova på egna projekt och utföra kunders egna ideer och lösningar gällande utrustning är kul och kreativt arbete.
En hel del lagningar och renoveringar av westernsadlar har kommit in och arbetselar, det lönar sig alltid att laga en passande utrustning av god kvalitet!Sedan har det varit en hel del konstnärligt arbete då mina vapenremmar med motiv varit populära särskilt inför julen! 


Hund halsband och pannaband med namn är också poppis!Men i första hand kommer våra pensiontats hästar och inackorderingar som får massor av tid och kärlek!


Foder och vatten tar sin lilla stund varje dag lika så byten av blöta täcken, och specialutfodringar.

Även att hålla staketen i ordning i snö och blåst tar tid när man har så stora hagar, just nu är 15 ha inhägnat med elstängsel!Så som sagt tid att sitta framför en dataor finns inte så mycket av, men det är ju inte heller den sorts arbete jag prioriterar.


Att få arbeta kreativt i läderverkstaden, att se till att alla djur mår bra och trivs (och för den delen ägarna till hästarna här) är ett givande men ganska påfrestande arbete, MEN  skulle inte vilja byta mot något annat (ja det skulle vara mångmiljonär möjligtvis!) Att slippa ha ekonomiångest i slutet av varje månda vore trevligt.


Man kan väl lugnt säga att man inte blir rik på denna sorts verksamhet men jag gör det jag trivs med och så länge jag kan göra det utan att bli bankrupt så kör vi på!


Nu hoppas vi på vindstilla väder och jobbar på med vårat ridhus så skriver jag om livet på CM Ranch snart igen!


MÅ gott och halka inte i is och snö!


Caroline

Ny Inackordering och julklappsverkstad i sadelmakeriet! Och ridhusbygget fortskrider...
2014-12-02 09:03:24

Ny Inackordering och julklappsverkstad i sadelmakeriet! Och ridhusbygget fortskrider... 


Nu har jag inte skrivit på ett tag och det har en förklaring, vi har i princip jobbat dygnet runt med ridhuset, och det är få ljusa timmar att spela på.


Nu tar vi en paus till makens julledighet då det hela ska mer eller mindre bli färdigt, men nu måste vi koncentrera oss på julbeställningar i läderverkstan att få utfodring och inte minst vatten att fungera smidigt och frostfritt till alla hästar och  kor.


Resning av takstolarna(bågarna)Takstolarna är halvrunda bågar av stål väger hopskruvade ca 500 kg styck och dessa ska lyftas 9 meter för att passas in i hålen i muren hål som är ca 15x15 cm - Lite trixigt! Det största problemet vi stod inför var att hitta en kranarm till traktorgrävaren som var lång nog att lyfta så högt som vi behövde för att kunna passa in takstolarna.


Nåväl att hyra en kranbil hade ju enkelt löst detta, men som sagt förr-  nu har vi en begräsad budget och då får man lösa det på annat vis.


 Det är tur att man har en uppfinningsrik make som ar ytterst händig och svetskunnig och inte rädd för att testa nya idéer, så en egen patentlösning gjorde tillslut att vi kunde lyfta så högt som vi var tvungna.Ett farligt och tungt jobb som krävde massor av superkoncentration och säkerhets tänk men tillslut var de på plats alla 17 bågar. Vi reglade upp och spände med spännband och avslutade för dagen då det var kolmörkt och vi hade arbetat non stop hela dagen utan paus. Då börjar det blåsa.....och inte lite!! Tio sekundmeter och byar på betydligt mer, behöver jag säga att varken jag eller maken sov någonting den natten! Tänk om allt låg som ett rasat korthus på morgonen !!En stor lättnadens suck när vi på morgonen åkte ut och lyste på bygget med helljuset på bilen - det stod kvar! Nu återstod att gjuta fast bågarna i muren och regla upp med träreglar samt fästa gavlarna. Gissa om vi  ville få detta gjort snabbt och ordentligt för att slippa fler sömnlösa nätter. När man har en hyrd skylift som tickar pengar varje dag så jobbar man på, och jag som får geleben och hjärtklappning  av höga höjder och mannen har ett vanligt arbete att sköta dagtid!


Nu är jag oerhört  tacksam att båda våra underbara fäder har hjälpt till! Min far har stått i liften och svärfar har gjutit fast bågarna och jag har lyft tunga träreglar som tyvärr inte var särskilt torra ( snarare helt vatten fyllda) efter tre månaders konstant regn.


Varje regel som skulle mätas , sågad och lyftas på plats väger 50-60 kg PHU ! Jag tror mina armar är tio cm längre och jag ser snart ut som en gorilla!


Nåväl efter tio dagars intensivt arbete är nu hela skalet uppe, stabilt och säkert!Om någon kommer och säger att jag är bortskämd och min man byggt ett ridhus till mig så ska jag personligen ta mina gorillaarmar och skicka upp personen och binda fast den på taket på ridhuset ,för att begrunda det påståendet :)  - för här har jag slitit för kung och fosterland!Nu är det plåten som ska på och det behöver vi göra liksom allt på en gång så man inte riskerar att det blir ett vindfång som blåser av plåten man lagt.


Därför så blir det nu under Makens julledighet vi kör det sista rycket med utsidan och till nyår hoppas vi att vi har en hall som är redo för inredning, för då ska sarg och ridbanan på plats samt belysning och el.


 Men nu ser man ljuset i tunneln och snart står det där!!


 Jag tror det är först nu jag förstår att det faktiskt händer!


Nu ser man också hur stort det är och jag trodde faktiskt att eftersom det bara är 16 m brett skulle det kännas lite tight men ser nu att det kommer bli fullt tillräckligt för all träning som jag behöver!


Och trots alla mödor med att göra detta själva istället för att låna mer pengar och få det färdigbyggt så tror jag vi kommer uppskatta det mer och sannerligen jag kommer aldrig någonsin klaga över dyra anläggnings hyror, för nu vet jag vad som krävs och vad det kostar att bygga en!


Man tänker ödmjukt att det är tur det finns fler galna människor som gör som vi , för nog krävs det lite galenskap för att utsätta sig för allt det här.


Men man lär sig mycket och får testa sina gränser (och nerver) och gud va kul vi kommer ha där och redan nu planerar vi för en julmarknad nästa år.. som sagt det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda hallen till!


Nu händer det inte så mycket innan jul med byggandet, men skriver snart en liten rad om det dagliga livet på CM Ranch tills dess njut av pepparkakor och varm glögg ta vara på varandra och mys i mörkret, snart vänder det till ljusare tider!


Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,