Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Carolines blogg
Carolines blogg
Det är klart!!
2015-04-28 08:42:38

Då var vi då äntligen där tillslut! Ridhuset står färdigt!


Månader av arbete, huvudbry, utmaningar och ekande tomma bankonton men nu är det färdigt!


När de sista plåtarna kom på plats var lättnaden enorm! 


Nu var vädret inte längre en faktor i byggandet. Underlaget och sargen är ju faktiskt inga småsaker heller men så skönt att kunna jobba innomhus!Sargen sitter på ett rejält regelverk för att hålla för både hästar och kor, ett projekt som jag trodde skulle vara enklare men som i slutändan tog både tid och klurighet att få till, som vanligt tog det flera dagar mer än beräknat men så är ju jag en obotlig tidsoptmist.


Flera ideer på hur vi skulle utforma den fanns för att göra det hållbart, bla att använda rundade brädor av typ man använder till stängsel men ekonomin satte stopp där och vi körde i stället ett traditionellt stuk med byggskivor. Resultatet blev bättre än förväntat faktiskt.Så till underlaget, det är en grund som är grävd och planerad med laser för ett jämnt underlag dränering är lagd runt om ridhuset då själva grunden står högre än omgivade mark som sluttar från byggnaden. Sedan är en markduk lagd på denna 10 cm stenkross " 060" på denna valde vi att återigen lägga markduk för att hindra de stora stenarna att komma upp i banan.


På duken lade vi sedan 10 cm stenmjöl som vi packade/vibrerade ihop med en hyrd vibro "padda".När vi nu var lagom skakade men inte särsklit rörda, funderade vi mkt över nästa steg.


En spån/ klenflisblandning var önskan men spån är inte så lätt att få tag på, visst finns det men den mängden vi önskade blev inte billig och nu är budgeten redan överskriden, så med den tidsbrist vi hade innan första bokade kurs så bestämde vi (som nu blivit en trend att göra det själva)..flisen också.


Sagt och gjort, ett antal björkar på marken fick sätta livet till för att få äran att malas ned till vårt underlag, vår flistugg som normalt används för att värma huset fungerade utmärkt till även detta ändamål!


På med filsen, vi börjar med 5 cm och målet är att det blandas med de översta centimetrarna av stenmjöl, resultatet har ännu inte riktigt satt sig men blir bättre och bättre för varje ridpass. Det blev ett ljust trevligt resultat med ljuvlig doft och en fast bana som ändå har svikt.


Denna bana måste ju vattnas och då vi ännu inte har vatten indraget blev en lösning att använda en vattentunna med egenuppfunnen annordning för bevattning


.


Då återstod bara för kommunen att avsluta med en inspektion och dagen innan kursen kom det efterlängtade OK och jag kunde ta en lättnadens suck allt var klart och i tid!


Så där ja då var det bara att inviga denna skapelse och vad kan man bättre inviga med en en clinic i tre dagar med John Moore!


Så lokala tidningen var där John klipper bandet åt oss och tre dagars härlig hästträning tog snurr!


När jag efter dessa tre intensiva och fantastiskt roliga, lärorika dagar med nöjda gäster, nöjda hästar och ett mkt väl fungerande ridhus ,sjunker ned i soffan med ett glas vin hinner jag inte ens smaka innan jag sover djupt. Många månaders slit och oro,frustration och pappersarbete men även massor av ny kunskap, teamwork och upplevelser kulminerade i och med detta.


Och det är fantastiskt! Nu har vi ett eget ridhus!! Vet inte om jag tror det ännu men det står där. 


Resultatet är ljust och trevligt och faktiskt bättre än jag kunde föreställa mig, att rida där med mina döttrar, ha ridlektioner, släppa hundarna så de får rusa av sig, anordna kurser utan att behöva oroa sig för vädret, otroligt!!


Naturligtvis är detta inte för oss själva utan en del i vår verksamhet och detta kommer hyras ut och vi hoppas på en ökad kundkrets.


Om jag skulle göra det igen?? -Ytterst tveksamt! Om vi överskred budgeten?? -Ja mer än förväntat! Om jag och min man fortfarande är sams och tänker oss ett liv ihop?? - Mer än någonsin!  Mitt råd till dem som vill bygga ett ridhus privat och göra allt själva?? Köp en bra transport och ett ridhuskort hos någon som har ett ridhus!! Om jag ångrar mig?? Inte en chans!!


Hahaha.. nja nog har det varit en resa och om något har kunnat gå fel så har det gjort det, utan stöd från våra föräldrar och vänner hade detta aldrig varit möjligt! Särskilt våra fäder som lagt många många timmar! Våra Mammor och våra systrar med hjälp med barnvakt, våra vänner som ställt upp och hjälpt till, alla hejarop och uppmuntran från omgivingen och via facebook.


Vi är otroligt tacksamma för er hjälp!


Nu ska vi nyttja detta och ha många många roliga timmar i detta ridhus! Rain or shine!


Tack för att ni läst om detta projekt,och en sista sak...


Våga följa era drömmar, det är det värt!  Men tro inte att det är lätt eller gör sig själv, men blod , svett och tårar gör att det som byggs inte bara är en byggnad utan ett monument över vad ni kan åstakomma tillsammans om viljan och kraften finns!


Ingenting är omöjligt!!


Tack för mig och följ gärna CM Ranch på facebook där fler av våra dagliga äventyr får ta plats!


www.cmranch.se


Hästpensionat, sadelmakeri, hästträningsanläggning, kurser och inackorderingsstall.


VÄLKOMMEN TILL OSS!!


Caroline


 


 

Det går framåt!!
2015-04-28 07:32:19

På CM Ranch händer det alltid mycket och våren är en hektisk period. Bygget av ridhuset går framåt men inte så fort som man kunnat önska mycket beroende på att det behöver vara nästan vindstilla när plåtarna ska upp.


Men idogt skruvande på all ledig blåsfri tid börjar ge resultat och snart ser man hur det kommer se ut!Ja man kan väl säga att i detta fallet säger bilderna mer än tusen ord. 


Skruva plåt är ett tungt arbete så armmuskerna får jobba ordentligt.


Nu är det en kortsida kvar att skruva och sedan är sargen på en långsida kvar. Idag kommer belysningen och sedan är det själva ridbanan som ska på plats. Det närmar sig men allt tar ändå lite längre tid än planderat. Vi räknar kallt med att hålla vår deadline 15 april då vi ska ha en tredagars cilinic men John moore här. Nu blir det till att ut och jobba återkommer med detaljer ang ridbaneunderlaget i nästa. Ha det gott alla!

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,