Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Carolines blogg
Carolines blogg
Det blir sällan som man tänkt sig , men oftast bra ändå...
2015-09-23 08:27:50

Blogginlägg 2015-09-22


Det blir sällan som man tänkt sig , men oftast bra ändå...


För mer information om vad vi gör på CM ranch besök vår hemsida www.cmramch.se och följ oss gärna på facebook.


Idag skriver jag om att i smått som stort träna på att välja bort frustration och välja flexibilitet i stället, om det så är en liten riduppvisning eller hela synen på sitt liv.


Två helger i rad har vi varit på häst, jakt , upplevelser och lantlivs mässor. Olika upplägg på varje men ändå ett gemensamt tema och det är fritid utomhus, ett tema som passar oss utmärkt här på CM Ranch, men som också är en utmaning för oss då vi ju trivs bäst i skogen med våra djur och mycket mindre människor och intryck. 


I skrivande stund regnar det,( ja man får välja sina stunder framför datorn ) jag har precis kommit in efter 5 timmar i skogen med min lilla gråhundstik som för fullt håller på att tränas inför älgjakten.


 Idag blev det inte någon älg ställd, bara ett upptag på vad jag tror var ett rådjur som snabbt lurade bort min lilla unghund. Så trots ett knatande i obanad terräng backe upp och backe ned i älgens rike ungefär 1, 5 mil runt i marken så blev det inte det resultat som matte ville, men motion och vacker natur fick vi båda två och ett antal älgflugor i päls och hår.Och det är lite så som det är  när man pysslar med djur och natur. Man får snällt anpassa sig till situationer som ändras, olika förutsättningar , väder och inte minst samarbetet med en individ med egen vilja och egna idéer.


Det samarbete som gör det hela så värt all övning och slit när det klaffar och man får den där härliga teamkänslan med sitt djur.


Som när vi skulle rida en uppvisning i söndags på en häst, jakt och lantlivsmässa. En stor mässa med massor av uppvisningar av det mesta och flesta inriktningar och grenar i häst och hundväg. Mycket folk och stort arrangemang, inte vad vi är vana vid här i skogen direkt!


Nåväl vi hade övat, jag och min kompanjon Quarter valacken Magic, filat på en liten bana som skulle visa hur man kan öva och träna på ett roligt sätt för att öka samarbetet och förtroendet mellan häst och ryttare.


Det var inga nyheter, så vi bestämde att för att öka svårighetsgraden gör vi det barbacka och i repgrimman, jag känner mig i och för sig säkrare med ett ropehackamore som det ju faktiskt är även om vi i sverige förenklat kallar det grimmaän ett bett men strunt samma.


 Ja, sagt och gjort vi gick upp på vår pall, gungade på den smala gungbrädan backade mellan hinder, galopperade över pressningen , öppnade en repgrind, satte framhovarna på ett plåtlock, red slalom mellan konor med bara sitshjälper och tanken var att visa hur man kan kontrollera sin häst med sits och skänkel genom att kunna be hästen om var exakt den ska sätta ned sina resp. fötter.


 Jag och min granne ( en erfaren ryttare ,hästföretagare och väninna sedan många år) övade tillsammans och hennes unghäst gick tillsammans med min häst här några dagar innan då de skulle resa i samma transport och ha lite stöd av varandra på detta äventyr.


Det satt som en smäck! Nöjda med detta fast något trötta efter en hel dag på bondens marknad på lördagen lastar vi och åker iväg med pallar och gungbrädor , bollar och pressningar.Men som vanligt så blir det inte riktigt som planerat.


Vi skulle uppträda samtidigt som en jättefin hingst av rasen Rocky mountain horse och hans tvååriga avkomma, men det fanns ingenstans vi kunde rida fram tillsammans som vi hade tänkt , det blev inge tid för att prata i hop oss och till råga på allt så funkade inte myggan som min väninna skulle ha att prata i så det blev oplanerat en ridning på en handsfattning med mikrofon för henne på repgrimma med en oerfaren unghäst (vilket de fixade galant och med den äran).


Min häst bestämde sig för att skydda sin nyfunna hästkompis och skyddsling mot den snygga hingsten ( som för övrigt skötte sig utmärkt och var en väluppfostrad gentleman) men som min häst såg som det största hotet på denna jord just då och så fanns ju ett litet vackert sto på banan också.Så det program som vi planerat så väl, förvandlades till att för min del kontrollera en stor muskulös quarter som bara vill attackera och döda en dyr avelshingst ( den enda av sin ras i Sverige för övrigt) inför publik och samtidigt gunga gungbräda och galoppera samlat över en pressning och lite lekfullt visa hur man kan variera träningen med sin häst, barbacka i repgrimma..


 Jo.. snacka träning och framför allt oväntad övning.


 Nu gick allt bra och vad jag förstod senare var det nog bara jag som märkte att jag satt på en krutdurk på väg att explodera, tack och lov genom lite extra volter lite dressyarbete och att hela tiden hålla min häst på rätt sida om hingsten dvs. se till att min häst skyddsling inte var närmare hingsten än vi, så tog vi oss igenom två stycken 15 minuters något röriga uppvisningar.Sista gången vi skulle upp på pallen med frambenen för att gå runt den 360 grader med bakdelen ,bara vägrade han! Det var som han sa " - Matte! Nu är det nog! Nu har jag gjort detta så många gånger och han där borta bara går runt och är vacker så om jag inte får slå ner honom så begär nu inget mer för då åker du av och jag tar hand om honom själv!


Matte som själv började bli mer än lovligt irriterad på att allt som jag vet vi kan bara blev halvdant, insåg snabbt att en explosion av vårt teams starka viljor,  just här och just nu inte var att föredraga..ändrade planen till att - vi får går runt och låtsas att vi är lika vackra vi med ,så så fick det bli. -flexibilitet. Något som vi alla presterade mkt bra av där ute på banan, men så var vi alla hästföretagare och det vill inte säga lite det!


 Nej nöjd var jag inte, så mkt kan jag säga men en otroligt bra erfarenhet och en ny insikt om min egen häst som kanske inte var så välkommen.Men det slår mig så här i efterhand att just vi hästföretagare och småbönder ute på vischan eller egentligen alla vi som arbetar med djur och natur och för att inte glömma alla föräldrar och alla dem som arbetar med barn för den delen, som är vana vid att det är ständiga förändringar , snabba beslut, taskiga villkor ibland och att det allt som oftast inte blir som man tänkt sig.


Men om man ger sig själv friheten att planera om, ta det lite som det kommer så känns det inte lika jobbigt, och vet man med sig att ha en plan B, C och kanske D i bakfickan under lättar det livet.


 Jag säger inte att man ska ta allt med en klackspark, för vissa situationer kräver all koncentration och fokus du har men om det blir på ett annat sätt än exakt det du planerat, följ med vågen och framför allt - ha kul på vägen!


 Jag själv har jobbat hårt med mina höga krav på mig själv, och det är något jag tror jag delar med många hästmänniskor. Men kan man försöka byta frustration och irritation mot flexibilitet, ibland kan man behöva backa ett steg och se det som faktiskt blev bra, inte det som misslyckades.


På detta sätt växer man som människa och nästa gång det händer, är man ännu mer trygg i sig själv och hanterar nya situationer på ett bättre sätt och så blir det i slutändan ganska bra ändå!


Några tankar i dag från ett skogstroll som slutat gömma sig i skogen och börjar våga sig ut bland folk och som håller på att lära sig att i bland är det gott nog att bara ha kul !


 Ha det gott !


Caroline

Livet på i och runt om en hästverksamhet, Välkommen till CM Ranch!
2015-09-15 13:48:52

 Nu är det dags, efter en liten sommarvila så tar jag upp bloggandet om livet på CM Ranch igen. För er som följde vårt ridhusbygge så vet ni lite vad vi gör på CM Ranch i Tiveden, vill ni veta mer om vad vi gör så ta en kik på hemsidan. www.cmranch.se Det är faktiskt  just en sån morgon, en sådan morgon som man som småbonde och "tusenprojektpågångegenföretagare" kan spendera en stund framför datorn. Det blåser och stormar ute, regnet smattrar mot rutorna och det har faktiskt inte blivit ljust ännu.


Barnen har just hoppat på skolbussen, maken har stressat i väg till arbetet och mor i huset kan sätta sig en liten stund med en rykande kopp örtte och bara vara, i alla fall i några minuter.


Det händer så mycket i vårat liv här på gården, och det är ju så vi vill ha det.. eller det är åtminstone vi som bokar in allt i kalendern, fyller den full varje vecka, tar varje chans att få in en krona till så vi kan fortsätta att leva här på våra små gårdar med våra hästar och djur, ge barnen den där uppväxten som jag önskar dem och nå målet att tillslut kunna leva och jobba båda två med det vi verkligen älskar att göra.


 Sommar vila ja, jag ler när jag skriver det, sommaren  har varit full av arbete av olika slag.


Träningshästar, inridningshästar, lektioner, pensionatsgäster (hästar) , höskörd , "ups and downs" med alla djur och djurägare vi dagligen har kontakt med.


Men också har vi fått in några clinics för egen del, träning av egna hästar ,många härliga uteritter tillsammans med min äldsta  dotter och hennes ponny, lite fiske och turer med båten på Vättern, och någon härlig kväll vid öppen eld med lite bubbel i glaset, samt några fantastiska turer på Ridleder Tiveden bl.a. en tvådagarstur med övernattning på 4stjärningt hotell och bastubad.


Fina minnen av en sommar där vi som grovfoderproducenter mest gick och kollade väderprognosen känns det som.Vi har också lagt in nya projekt och utmaningar i vårt liv (som om det behövdes) men det är också det som man måste vara öppen för när man lever så här. Tag chansen och prova för det gäller att vara mångsidig och ha många ben att stå på, bär inte det ena kan man stötta med det andra.


När ridhuset stod klart den 14 april och när vår första clinic den 15 & 16 april gick av stapeln ska det ärligt erkännas att vi båda var helt slut, trötta i både kropp och själ så vi fick försöka dra in på det vi kunde för att hämta oss .


Dock är detta nästintill omöjligt i en verksamhet som vår där vi har djur, bokningar och hästar och deras ägare som kommer och går, beställningar som ska bli klara i läderverkstaden och vallar och ett jord/skogsbruk som ska skötas.Men så snubblade vi över vår nya gren i företaget, Forevers Livings Aloevera.


Efter att fått rådet att prova ( av en kund som hade sina hästar här på pensionatet en vecka)  märkte vi sådan skillnad att vi båda blev oberoende återförsäljare och nu  är detta ett naturligt inslag i vår vardag.


Det ligger helt i vår linje i verksamheten med ekologiskt och naturligt och både vi och djuren mår toppen av det.


Hälsa på ett naturligt sätt har legat varmt om hjärtat länge och särskilt för hästarna, där jag jobbat mkt med att få deras foder och vardag att bli så optimal för en häst som möjligt.(Kom gärna på föreläsningen "foder resan" vi ordnar den 26/9 med Anna Lidén som kommer berätta om hästens näringsupptag och utfodring)


Men i ärlighetens namn så har det nog varit lite si och så med att få i sig riktigt och hälsosam mat för oss tvåbenta, för det finns ingen som har tid att stå i köket hos oss, även om jag tycker det är riktigt kul att få laga något riktigt gott med fina råvaror som eget nötkött från gården eller från älgen vi sköt i höstas och gärna bjuda några goda vänner på detta.


 Men till vardags då blir det prio ett - snabbt, eller tryck i dig något medan du går förbi varianten..


Så att få näring och vitaminer av ett tillskott som är både ekologiskt och från växtriket som vi faktiskt tar upp har gjort under för oss personligen!Nu har vi ork att ta nya tag och gissa om augusti och september är fullbokat!


Nu det senaste har vi  bl.a. varit med på jakt fiske och upplevelsemässa, nu till helgen är det först bondens marknad i Karlsborg där vi visar våra läderarbeten och söndagen är det Östgöta häst mässa där vi kommer vara med tillsammans med våra grannar på Ösjönäs och ha en riduppvisning som heter variera träningen med din häst.


 Dessa upplevelser kan jag berätta mer om nästa vecka.


Att vi båda är engagerade i att ordna och deltaga i , Clinics , LRF styrelsen Karlsborg, Älgskötselområdet, jaktledare för vårt jaktlag gör inte att tiden räcker till mer, men som vi ser det är det man brinner för och jobbar med tillsammans med ett stort rikt kontaktnät en av byggstenarna för att lyckas med egenföretagandet på landet.


Och jag älskar hösten! Naturen varvar ned och förbereder sig för vinter vila, hög klar luft och bästa ridvädret har man nu, och det blir mörkt så dagen faktiskt tar slut i rimlig tid ( det känns mer ok att gå in)


.


När jag härom kvällen red ett pass i ridhuset,( testade belysningen som vi nästan inte använt på hela sommaren då det är så ljust och fint där inne ändå) hade lite musik på där inne och kommer ut när det är kolmörkt.. pysslade om och släppte ut hästen för att gå in till ett upplyst varmt hus och en kär make, då kändes det som om "poletten" trillade ned.


Det är sant ! Ridhuset står där, funkar alldeles utmärkt och jag kan rida när jag vill, om det så är snöstorm!


.


Känner en stor tacksamhet över det liv jag lever dess utmaningar och " ups and downs" för av utmaningar växer man som person och människa.


 Och jag vill avsluta detta inlägg med att det är nog detta som denna bloggen kommer handla om att anta utmaningen och leva sitt liv, som man vill även om folk tycker och tänker och det är ur läskigt och osäkert allt som oftast.. och skulle vi inte lyckas ja då har vi i alla fall försökt!


Jag önskar er alla en härlig höstdag, passa på att tända några ljus när det ruskar ute, visst är det mysigt när djuren är ompysslade och man kommer in genomblöt, att ge sig själv lite höstmys och värme att dela det med någon är ännu bättre.


Njut av det vi har, vi djurägare och vi som har djur och landsbygd i våra liv. För vi är lyckligt lottade!  Caroline

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,