Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Tävla med funktionsnedsättning

Hästar i trafiken

2018-11-01
» Läs mer

Hästförsäkring

2018-10-30
» Läs mer

Se det ur hästens synvinkel

2018-10-05
» Läs mer

Tävla med funktionsnedsättning

2018-04-16

Vid tävlingar i Sverige rids oftast specialskrivna internationella program, som är speciellt utformade för att passa de olika graderna

Inom grad 1 har man möjlighet att välja att antingen skritta eller skritta och trava. Ryttaren väljer själv alternativ, men alla tävlar mot varandra. 

Inom grad 2 innehåller programmen skritt och en mer sammanhängande travdel. 

Inom grad 3 förekommer skritt, trav och galopp i programmen och motsvarar ungefär LC-LB. 

Inom grad 4 förekommer alla gångarter och rörelser som öppna, sluta och förvänd galopp, motsvarande LA-MSV.

Vid anmälan till tävling behöver du skicka in lite information till tävlingsarrangören. I propositionen kan du oftast läsa att arrangören vill att du bifogar "handikappbilaga". Den finner du här!
Handikappbilaga: Anmälan tävling (docx)

Lättnader i krav på medicinsk kort
Från och med 1 januari 2014 får ryttare med funktionsnedsättning tävla till och med regional tävling utan att ha klassificering/medicinskt kort och i valfri svårighetsgrad.
För att starta på nationell tävling för ryttare med funktionsnedsättning krävs:

  • en klassificering/medicinskt kort.
  • att ryttaren startar i den grad som anges på det medicinska kortet.
  • att ryttaren är kvalificerad enligt gällande regler TR II mom 291.

Tävla på lånad eller på egen häst
I Sverige finns det unika möjligheter för personer med funktionsnedsättning att tävla i ridning. Vid varje tävling finns möjlighet att tävla på lånad häst. Tävlingarna får därför mer karaktär av att vara tävlingar mellan ryttare, inte mellan ekipage och fokus ligger på ryttarens ridskicklighet.

Det blir allt vanligare att ryttare med funktionsnedsättning tävlar på egen häst och man delar in klasserna i två avdelningar - en för lånad häst, avdelning A och en för egen häst, avdelning B. Även på SM kan du tävla på lånad häst. Vid internationella tävlingar tävlar man dock endast på egen häst. 

Att tävla på "egen häst" betyder inte att du som ryttare måste vara ägare till hästen. Det som är avgörande är att ryttaren själv tillhandahåller hästen och inte får en häst lottad av arrangören.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

 

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,