Stallet – hästens hem

stallet

Stallet. Ett stall är i sig inget måste för att hästar ska må bra. Så länge de har sällskap, tillgång till grovfoder, vatten och vindskydd kan de bo ute dygnet runt ? året om. Hästar är tåliga och anpassar sig bra till både värme och kyla. Men det allra vanligaste när man har hästar som tränas är att de går i hage på dagarna och står i stall på nätterna.

Stallgången bör vara rejält bred, cirka 3,5 meter rekommenderas. Den ska dessutom vara sopad och ren. I stallet bör varje sak ha sin plats. Ordning och reda är det som gäller, inte minst för säkerhetens skull.

Stallets ytterdörrar bör vara 1,20-1,40 meter breda. Undvik helst delade dörrar, eftersom de kan inbjuda till att bara den ena delen öppnas. 

Stallets skötsel och stallmiljö för hästar

För att dina hästar ska må bra ska du följa reglerna om skötsel, utfodring, stallmiljö, utevistelse, avel, träning och tävling. Om du bygger om eller bygger nya stallbyggnader kan du behöva ansöka om förprövning hos länsstyrelsen. Du kan även behöva söka särskilda tillstånd om du har många hästar eller någon typ av verksamhet med hästar.

stallet
Stallet - hästens hem 4

Stall för hästar ska hållas rena och ge hästarna tillräckligt med utrymme och skydd. Utrymmena ska utformas så att hästarna kan bete sig naturligt. Inredning och utrustning i stallet som hästarna kan nå får inte riskera att skada dem. Det gäller även väggar och boxdörrar. Inredningen ska också vara utformad så att skaderisken inte ökar om en häst sparkar på den.

Golv och liggytor ska ha en jämn och halkfri yta. Ströbäddar och ströade liggplatser ska hållas torra och rena och ska vara bekväma för hästarna att ligga på. Strö ska vara av god hygienisk kvalitet.

stallet
Stallet - hästens hem 5

Passager, dörrar, gångar och vägar ska vara fria från föremål som din häst kan skada sig på och de ska vara konstruerade så att hästen kan passera på ett säkert sätt.

Ge hästarna dagsljus i stallet

Ett häststall ska ha fönster eller andra insläpp för dagsljus. Stallet ska ha fast monterad belysning som inte är obehaglig för hästarna. Belysningen ska göra det möjligt för dig att se till din häst utan svårigheter. Kravet på fast monterad belysning gäller inte i ligghallar. Där kan belysningen vara ordnad på annat sätt.

Sjukboxar

Om hästarna normalt sett står uppbundna i spilta eller hålls i grupp, ska du kunna ta hand om sjuka hästar i ett närbeläget utrymme, där de ska kunna hållas lösgående och var för sig. Utrymmet för sjuka hästar ska minst ha de minimimått som gäller för box.

Källa: Jordbruksverket

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment