Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Hästförsäkring

Flykt, flock och fortplantning

2019-08-13
» Läs mer

Framtidens chef finns i stallet

2019-08-13
» Läs mer

Leda häst

2019-02-25
» Läs mer

Hästförsäkring

2018-10-30

En hästförsäkring kan hjälpa dig att täcka kostnaderna för dyra veterinärbesök – men den betalar inte för allt. Det är därför viktigt att förstå hur försäkringen fungerar, vanliga undantag, och hur du bäst tar hand om din häst för att över huvud taget undvika skador.

 Tanken med en hästförsäkring är att täcka en del av kostnaden vid sjukdom eller olycka, och oftast är det även möjligt att lägga till en livförsäkring samt en rad specialförsäkringar. Eftersom priset på veterinärvård för stora djur ofta är högt väljer många att försäkra sina hästar för att kunna känna sig trygga om en dyr räkning plötsligt skulle behöva betalas.

Om din häst redan har lidit av en sjukdom innan du tecknat din försäkring kommer den tidigare åkomman att exkluderas från skyddet, eftersom försäkringsbolaget då kommer att bedöma sjukdomen som potentiellt återkommande. 

Andra vanliga undantag från försäkringen är bland annat mugg, rasp, beteendeproblem samt vissa tandvårdsproblem. 

På grund av att all tandvård inte täcks är det viktigt att du undersöker munnen och tänderna på din häst för att upptäcka besvär innan de blir allvarligare och därmed dyrare att behandla. Du bör vidare undvika att ge din häst sötsaker och vara noga med att inte stöta till dess tänder när du sätter in bettet, eftersom de lätt kan flisas. När du matar din häst ska du se till att dess huvud är nära marken; på så sätt belastas alla tänder jämnt.

Utbetalningar för dödsfall kan komma att minska för varje år efter att hästen nått en viss ålder (oftast runt 16 år), och helt upphöra för vissa raser då de fyllt 21. Du kan dessutom behöva betala en större självrisk för vård ju äldre din häst är.

Eftersom hästar vanligtvis blir äldre än 25 år är det viktigt att ta hand om dem väl så att de inte får hälsoproblem senare i livet. 

Genom att se till att hästen är uppvärmd inför träning och får varva ned efteråt kan du förebygga skada, och det är särskilt viktigt att se till att hästen rör på sig innan intensiva moment som galopp eller banhoppning. Nyckeln till en lyckad uppvärmning ligger i att gradvis öka hästens puls före träning och sedan sakta sänka den efteråt. Var också noga med att ge hästen tid att varva ned innan du leder in den i hästsläpet.

En annan orsak till kroniska sjukdomstillstånd är inflammerade leder. Ledbesvär kan dock förhindras genom att träna hästen på varierat underlag eller genom att anpassa träningen om hästen visar tidiga tecken på ledinflammation. Vid tidiga tecken på inflammation, uppsök en veterinär eller expert för att se till att din häst återhämtar sig väl och för att få tips på hur du kan förhindra att tillståndet förvärras.

Noggrann skötsel kan hålla din häst i god hälsa, men det är värt att överväga en försäkring för de där oförutsedda veterinärsräkningarna.

 

Läs Bought by Many djurförsäkringsguider för mer information.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,