Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Därför kyla

Arbetsmiljöarbete på ridskolan

2018-08-22
» Läs mer

Märk din sadel

2018-08-14
» Läs mer

Skydda dina djur i värmen

2018-07-25
» Läs mer

Därför kyla

2017-11-06

Att kyla benen på din häst i förebyggande syfte

Du skall kyla benen på din häst i förebyggande syfte. Detta för att minska utbredningen av mindre inflammationer som uppstår vid bristningar i senor och ligament på cellnivå. Och för att minska mängden ärrvävnad som uppstår när dessa små skador läker.
Dessa mikroskador, vars symtom kan vara någon minut, kan i längden påverka prestationsförmågan hos din häst på ett negativt sätt. Om de inte läker på rätt sätt kan de ge upphov till större skador. Genom att kyla efter varje träning och tävling så ger du din häst möjligheten att läka sina mikroskador på rätt sätt. Kyla minskar utbredningen av inflammationer och minskar på så sätt mängden ärrvävnad. Skulle din häst råka ut för en allvarlig skada, ta genast kontakt med veterinär.

Ytliga böjsenans grundstruktur. Illustration: Rachel Monticelli-Turner för Bequine®

Ytliga böjsenan består till ca 64% av vatten, den resterande delen består av ca 77% kollagen.  De första små bristningarna i hästens sena sker på cellnivå. Ju större kraft och skada desstu högre upp i ”senhierarkin” sker bristningen.

Om inflammationen som alltid uppstår vid en bristning får breda ut sig över icke skadad vävnad, så kommer ärrvävnaden som blir kvar efter att skadan har läkt, att försämra senans töjbarhet. Risken är nu stor att nästa gång som din häst presterar upp mot maxnivå, får en ny bristning på samma ställe. Den här gången kommer bristningen att vara mycket större, det rör sig inte på cellnivå längre utan hela fibrer kan ha brustit. Du kommer antagligen att känna både värme och svullnad, då även blodkärl inne i senan har brustit. Hästens eget immunförsvar mobiliserar nu alla krafter för att läka skadan.  För en tävlingshäst kan immunförsvaret i sig påverka den framtida prestationsförmågan på ett negativt sätt.

Överaktivt immunförsvar

Hur kommer det sig att hästen har ett så överaktivt imunsystem? Våra tävlingshästar tillhör släktet uddatåiga hovdjur och härstammar från vildhästar, från den här tiden kommer även immunsystemet. Vildhästarnas försvar mot rovdjur är flykt, de springer helt sonika ifrån angriparna. För vildhästen är det ytterst viktigt att benen fungerar i alla lägen. Risken att en vildhäst skall få en senskada genom vanlig galopp är mycket liten. En gång om året utsätts den kanske för samma belastning som en modern tävlingshäst gör varje gång den tävlar. Sanolikheten är större att vildhästen skadar sig genom ett fall, när den trampar ned i något hål. Men när detta sker är det ytterst viktigt att skadan läker fort. Immunförsvaret frigör därför rejäla inflammationer och svullnader i det skadade benet, vilket gör att vildhästen står still när ingen överhängande fara finns. En skadad häst är den första ett rovdjur siktar in sig på, alltså kan inte en skadad häst stå helt still. Den måste springa för sitt liv, och ett överaktivt immunsystem tillåter hästen att göra det, till en viss nivå. Skadan kommer att läkas men ärrbildningar efter inflammationer kommer att göra att senan eller ligamentet inte har samma elasticitet som tidigare. Hästen kommer att ha ca 80% av sin förmåga kvar. För en vildhäst är det helt OK, den kommer att klara av att springa ifrån rovdjuren igen. Men för en modern tävlingshäst kan prestationsförmågan ha påverkats för mycket. Därför är det mycket viktigt att förebygga skador eller om det uppstår en skada, behandla den på rätt sätt. En tävlingshäst som står i ett stall är skyddad mot rovdjur och yttre faror. En paradox i det hela är att vi även måste skydda hästen mot sitt eget immunsystem om vi vill att den skall prestera på sin högsta nivå.

Svullnaden kan ge skador

Första steget som immunsförsvaret tar vid en större skada är att benet blir varmt, svullnar upp och blir ömt, inflammationen startar. Och det är här som immunförsvaret behöver bromsas upp. Ett annat problem är att en allvarlig senskada kan ta upp till tre dagar innan den ger sig till känna genom att benet svullnar upp. Svullnaden i sig kan ställa till lika stort bekymmer som själva skadan. Senor och ligament består till ca 64% av vatten. När fibrer i senor eller ligament brister så frigörs även en stor mängd vätska och blod som gör att benet svullnar upp ytterliggare. Jämfört med övriga delar av hästen så finns det väldigt få blodkärl inne i senorna och ligamenten. Svullnaden gör att blod till de friska delarna får svårt att ta sig fram och vävnader kan ta skada. Svullnaden i sig kan alltså skapa skador på din häst som inte rör själva bristningen. Därför är det ytterst viktigt att få ned svullnaden så fort som möjligt. Det sker bäst genom kylterapi.

För att få blodkärlen att dra sig samman och minska svullnaden så måste det du applicerar på hästens ben hålla minusgrader. Det räcker inte med kallt vatten. Bequine Tendon Recovery håller -18 när du tar ut den ur frysen och ger direkt önskad effekt. Till skillnad mot is som är hård och oformbar så är Bequine Tendon Recovery mjuk och formar sig efter hästens ben. På så sätt når du maximal kyleffekt, exakt där det behövs. Ta alltid kontakt med din veterinär om du befarar att din häst fått en större ligaments eller senskada.

Text: Christer Höglund, Bequine

Läs mer på: http://bequine.se/

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,